This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

I Robotbutikken i Domkirkegata formidlet han oppdagelser fra sin research, mannen som iallefall for medlemmene i sosiologforeningen i Bergen er regnet for et idol å være.

–Sam Friedman er en superstjerne innen sosiologien, smiler leder i Sosiologforeningen avdeling Vestlandet, Hege Stein Helland.

Hun forteller at det er stort å få Friedman til Bergen for å forelese, og at sosiologforeningen ville lage en helaften av hans visitt til byen.

Humorforskeren

Dr. Sam Friedman fra London School of Economics and Political Science har forsket på fenomenet humor fra et sosiologisk perspektiv. Han har nettopp gitt ut en bok, og er i denne forbindelse i Bergen for å dele sin kunnskap om researchen i forkant av utgivelsen.

Den velrennomerte sosiologen forteller at han gjennom sin forskning har kommet frem til at humor på mange måter virker sosialt distingverende.

—Å ha evne til å le av de rette tingene er en viktig ressurs som virker fordelaktig på det sosiale plan. I tillegg fungerer humor som en slags klassedeler, og man kan si veldig mye om en person utifra hva de ler av, hevder Friedman.

Helland er fornøyd med å ha fått Friedman til å holde foredrag i Bergen

—Han er den eneste innen sitt felt som har forsket på dette, og temaet er veldig interessant. Det er jo tross alt noe som omfatter oss alle, sier Helland.

Stor enighet om humor 

Vegard Jarness, postdoktor ved sosiologisk institutt ved Universitetet i Bergen, synes foredraget absolutt var verdt å få med seg. Han tror, i likhet med Friedman, at delt humor, og også delte aversjoner, kan føre til økt samhold blant individer.

—Dersom man ler, eller ikke ler, av samme type ting, vil man automatisk føle en tilhørighet. På denne måten kan humor fungere som en bidragsyter for å styrke et fellesskap.

Jarness forteller også at begrepet kulturell kapital er velkjent innen sosiologien, og refererer til den franske sosiologen Pierre Bourdieu som oppfant begrepet.

Bidrar til klasseskiller

God humoristisk sans er ifølge den britiske forskeren et stadig viktigere symbol som samfunnets privilegerte iscenesetter og høster anerkjennelse for.

–Dersom man befinner seg i et rom og alle utenom en selv ler av samme ting, vil man føle seg utilpass og ekskludert. Det kan på denne måten styrke allerede eksisterende klassedelinger, forteller Friedman.

Kommentarer