Veien fra Syria til Norge var ikke enkel for Mohamad AlHusain. I Norge blir han møtt av et system som ikke anerkjenner utdanningen hans, og dermed ser fremtiden usikker ut.
Mohamad kom til Norge for litt under ett år siden. Han er, slik som millioner av andre mennesker blitt drevet på flukt fra krigen i Syria.
Hjemme i Aleppo jobbet han som tannlege etter å ha blitt uteksaminert ved universitetet der. Hverdagen etter at borgerkrigen brøt ut har snudd livet has på hodet. Han kan ikke lengre jobbe som tannlege i sitt eget land, og har heller ikke muligheten til å gjøre det her i Norge. Papirene hans er ikke gyldige som dokumentasjon, så han må enten ta mer utdanning her i Norge eller forsøke noe helt annet.
– Jeg vil ikke kaste bort de åtte årene jeg har studert hjemme. Jeg har stor glede av å være tannlege og håper på å være det igjen, sier Mohamad.
Truet på livet
Stemningen i landet forandret seg fort og i løpet av noen uker var det blitt full borgerkrig. Mohamad reiste til en liten by nord of Aleppo for å jobbe som administrerende direktør på en av de mange feltsykehusene som ble opprettet etter hvert.
– Plutselig var alle blitt fiender og sykehuset jeg jobbet på stod mitt mellom IS og FSA (Free Syrian Army). Den siste uken jeg var der kom det to hardt skadde IS soldater ikke på sykehuset for behandling. Det ble ikke godt tatt imot av noen av dem som jobbet der og den ene soldaten ble banket i hjel, sier Mohamad.
Dette var den utløsende faktoren for ham. Etter trusler fra både IS og lokalbefolkningen bestemte han seg for å komme seg til Europa så fort som mulig. En av de største problemene for Syriske statsborgere er at ingen får visum til Europeiske land. Dette gjør at de må finne alternative og illegale måter å reise på.
«Dødsbåtene»
Det tok Mohamad tre måneder å komme seg til Norge, og underveis var han flere ganger i livsfare.
– Fra Tyrkia til Hellas tok jeg en liten båt sammen med 16 andre, i denne gruppen var det også en familie på 4. Midt i den timeslange reisen sank båten og kaoset som fulgte etter var hjerteskjærende. Åtte av oss overlevde, men den lille familien vi reiste med var ikke en del av det, forteller han.
Dessverre er ikke denne tragedien et enkelttilfelle. I fjor døde 3400 flyktninger i Middelhavet og i februar i år omkom over 200 mennesker på en helg.
Livet i Norge
Her i Norge har han fått seg leilighet i Bergen og deltar på daglige norskkurs slik at han kan ta Bergens-testen, og komme inn på Masterstudier i Oral helse på Universitet i Bergen.
– Norsk er ikke så vanskelig hvis man kan Engelsk, det blir bare litt vanskelig å skille språkene fra hverandre når de er så like, sier syreren.
For å utvikle norsken sin har han startet norskgrupper som møtes rundt om i Bergen for å øve på Norsk. Her samles folk fra alle land med alle slags ferdigheter,
– Jeg liker norskgruppene våre. Det er en flott mulighet til å øve seg litt i tillegg til å få nye venner. Det eneste som er litt leit er at det ikke er noen nordmenn som dukker opp.
Har du tips til saker som kan være noe for Bergen Student-TV?
Kontakt redaksjonen på: tips@bstv.no