Vi tok oss en tur på kunstutstilling for å snakke med og om studenter fra kunsthøgskolen i Bergen. Mange av KHiB-studentene føler at de ikke får nok anerkjennelse. Mens andre mener at de virker selvopptatt og pompøse.
Andrea går andre året på kunsthøgskolen. Det er hun som har soloutstilling på studentdrevne Galleri Fisk. I månedsvis har hun jobbet med foto- og videoprosjektet sitt. Aldri før har hun jobbet så lenge med et prosjekt.
– Jeg har gått veldig dypt inn i arbeidet. Det handler om selvrepresentasjon, hvordan jeg ser andre og de ser meg. Og det faktum at du ikke kan se deg selv så godt som du kan se andre. Om kontakten mellom mennesker, samtale og kommunikasjon.
Godt miljø
Renate, som også studerer på khib, mener at miljøet er sammensatt.
– Det er så mange forskjellige folk, så man finner alltid sin plass blant alle. Alle prøver å bli kjent med flest mulig og det er veldig åpent og lett å prate med folk.
Aya Maria kommer fra København og mener at det er lett å gli inn i byen og bli en del av den.
– Samtidig er Bergen en egen liten boble som ikke har mye kontakt med resten av verden. Folk her er veldig bevisst på at du er fra et annet sted, selvom det i stor grad er en internasjonal by. Man starter forfra når man kommer til en ny by. På en helt annen måte enn folk som er herfra og som begynner på en kunstskole. Det handler om at kunstnermyten er identitetstenkt. Når man starter på en ny skole kan man lage seg en ny identitet. Det krever noe annet enn hvis man begynner på en utdanning som ikke er så tett forbundet med hvem man er, og hvordan man blir sett.
Andrea fikk en hard start på skolen, fordi hun hoppet rett inn i andre klasse fra fotoskole i London. Da kjente hun ingen fra Bergen og visste ikke helt hva hun skulle ta seg til.
– Men hvis man bruker tid på menneskene på skolen, og blir med på ting, så ordner det seg. Det er jo kunstnere over hele fjøla!
Svevende skole
– KHiB er et veldig svevende sted å studere med ingen faste rammer. Det handler om å være flink til å strukturere seg og vite hva man skal gjøre. Man skal ha progresjon selv om man ikke blir stilt krav til av skolen, utenom en semesterevaluering, forteller Andrea.
Vanskeligere å studere kunst enn andre fag
Jentene er enige i at det er vanskeligere å studere kunst.
– Det er vanskeligere fordi du definerer ditt eget pensum. Ingen sier hva du skal lese eller ikke. Det finnes ikke karakterer eller et fasitsvar. Du jobber frem ditt eget prosjekt og må være mye mer selvstyrt enn på universitetet eller høyskolen, sier Renate.
Aya Maria har studert teatervitenskap på universitetet tidligere. Hun opplever det veldig annerledes enn på KHiB.
– På universitetet lærer man seg et faglig språk og måter å argumentere på. Et språk som andre forstår. Men kunst handler mer om et indre talent og noe som skal utfolde seg. Det ligger helt andre utfordringer, fordi det ofte er ting som vi ikke har et språk for. Som man skal finne en slags sikkerhet i. Man må hele tiden motivere seg og være selvstendig. Strukturen på khib er flytende og fri så man må nesten ha en liten entrepenør i magen for å overleve. Hvis man ikke kan kjøre opp sin egen undervisning og arbeidsplan, så får man ingen hjelp. Er man ikke den studenten som kan gå ut og gjøre ting helt på eget initiativ, så er man helt alene, sier Aya.
Kunstelever pompøse
Erlend mener at kunststudenter er gode folk, men at mange kanskje oppfatter dem som pompøse og arrogante. De er også de mest utsvevende.
– Hvis du ser noen som ser rar ut, da kan du tippe at de går på kunsthøgskolen.
Erlend kunne godt tenkt seg å studere kunst, men ikke for kunsten sin del.
– De har helt ville fester der! Og billig alkohol, spesielt i c sunds gate.
Utelukker å leve av kunsten
Andrea har allerede utelukket at hun kan leve av kunsten. Hun vil ta master i utlandet rett etter bacheloren.
– Jeg har tenkt å jobbe med «whatever» for å tjene nok penger til at jeg kan jobbe med kunst i perioder. Jeg har tatt innover meg realiteten og innser at jeg ikke kan leve kun av kunst. Men jeg er ganske sikker på valget mitt om å studere kunst. Dette vil jeg jobbe med gjennom livet.