8. Januar var det duket for noe historisk: Ett av Norges største universiteter åpnet en ambassade i Oslo. Hvorfor valgte UiB å opprette en «ambassade» i hovedstaden?
– Det er to grunner til opprettelsen av ambassaden; Den er meget attraktiv for våre ansatte, og det er kjempenyttig å ha ett ekstra øre i hovedstaden, forteller ambassadør, Andrè Christiansen.
Det er pr i dag mye dialog mellom UiB og kunnskapsdepartementet, og UiB kan ikke være tilstede på alle møtene, dermed var det hensiktsmessig å opprette ett kontor i Oslo, dessuten hender det ofte at ansatte fra UiB kommer til Oslo.
På spørsmål om hva jobben som ambassadør går ut på, svarer han som følger;
– Det er primært å få stablet kontoret her på beina, i løpet av høsten og det er nå gjort. Samt få forskerne inn og være oppdatert samt informert om de prosessene som foregår og rett og slett være rådgiver for rektoratet. Samt at jeg jobber med standard «rådgiver» ting, skriver notater og taler.
Ingen plan om ekspansjon
–Nei, det har jeg ikke hørt noe om. Slik har vi nå småambassader og ambassadører spredd over hele verden i dag, forteller Andrè Christiansen.
Ny informasjon for studentene
BSTV dro ut på jakt etter svar hos studentene og hva de mener om saken, her er noen av svare vi fikk:
– Det er helt ny informasjon for meg, jeg vet ingenting om saken.
– Jeg vet ikke noe om saken, har ikke hørt om det.
– UiB, eh, det er vel hyggelig det.
Eksperten svarer
Da BSTV hadde snakket med studentene var det bare flere spørsmål å besvare. BSTV tok kontakt med Fredrik Hannestad, daglig leder i NOR PR.
– Det er viktig for universiteter å komme så nært der makten ligger som mulig, spesielt nå som vi har en mindretallsregjering og det er ekstra mange prosesser i de ulike departementene.
– Du kan kalle det lobbyvirksomhet, og det er helt naturlig for dem å drive med. Eneste forskjellen er at de denne gangen er meget åpen, siden de har opprettet kontor i Oslo, forteller Hannestad.