This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

MST, De jordløses bevegelse i Brasil, er den største sosiale bevegelsen i Brasil med rundt hele 1.5 millioner tilhengere. Formålet med bevegelsen er å skaffe jordområder som landets fattige bønder kan produsere mat på. I Brasil er det nemlig en veldig skeiv fordeling av Brasils jord, i tillegg ligger mye av denne jorden brakk.

– Brasil har en veldig skeiv jordfordeling. Det er få som eier veldig mye av jorden, ofte store landeiere. Det finnes mange eksempler der folk har blitt skutt fordi de har vært veldig aktiv i MST sin kamp forteller Hedda Østgaard.

MST følger bare loven poengterer hun videre:

– MST er en veldig stor sosial bevegelse i Brasil […] som okkuperer jord for å gi jord til jordløse bønder, og det her gjør dem med rett i grunnloven, forteller Østgaard.

Lever i frykt

Odivam Franco har selv tidligere bodd i en okkupasjonsleir. Der tilbrakte han 3 måneder ilag med 530 andre familier. Her samarbeidet de om å produsere mat, men han forteller at det ikke alltid var like lett, og de levde da, og lever fortsatt i redsel for undertrykkelse.

– Det er mange tilfeller av undertrykkelse fra politiet i tillegg til media. Undertrykkelsen fra politiet er veldig sterk, sier Franco.

Da Odivam Franco bare var 14 år gammel var han med å demonstrerte i Brasilia for å debatere en agenda, som var en folkelig jordreform. Dette endte tragisk med pepperspray og vold mot dem. Han forteller at han og kameratene hans tok imot vold fra politiet da han prøvde å beskytte kvinnene som var rundt ham.

– Vi var foran i marsjen da politiet kom å slo og sprayet pepperspray på alle sammen. Jeg og kameratene mine tok imot volden fordi vi hadde mange kvinner i kollektivet.

Ville ikke vært foruten

Hedda Østgaard reiste våren 2014 på solidaritetsbrigade med LAG (Latin Amerika gruppen) til Brasil. Hun sier selv at det var en spennende og lærerik opplevelse som hun ikke ville vært foruten, og hun fikk være med å se flere okkuperte områder.

– Vi fikk bli kjent med de jordløses bevegelse og vi møtte mange andre sosiale bevegelser i Brasil. Man ble veldig godt kjent med en folkekamp som kanskje ikke eksisterer i Norge, men som står veldig sterkt i Brasil, forteller Østgaard.

Er redd, men fortsetter å kjempe

Odivam Franco forteller at de ikke bare blir undertrykt av myndighetene, men også av mediene, og de lever i en stadig frykt. Likevel er han villig til å kjempe for sin sak, og mener det er helt nødvendig for at de skal vinne frem.

– Hvis vi ser på analysene av landet vårt, trenger det endringer, og det vil ikke være endringer i partisystemet. Denne endringen vil bare skje når det brasilianske folket organiserer seg, sier Franco.

 

Kommentarer