This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

Det er knapt to uker til Halloween, men likevel invaderte zombier Bergen og begav seg på en vandring rundt Vågen. Byen på Vestlandet fulgte dermed Oslos fotspor med å importere en Canadisk trend til Norge.

Omlag 30 personer deltok lørdag på hva som var Bergens første Zombiewalk.  Yvonne Borlaug inviterte folk via Facebook til å dukke opp utkledd som zombier og vandre rundt i Bergen by. Den 26 år gamle jenten oppdaget zombie-fenomenet da hun bodde i Canada og deltok i selve arrangementet. I 2003 var Toronto første by som ble hjemsøkt av de levende døde og etter hvert spredde trenden seg videre til flere byer i forskjellige land. Så kom den til slutt til Oslo og Bergen.

– Vi fant ut at det ikke fantes en zombiwalk i Bergen og det måtte vi jo ha, så nå fører jeg bare tradisjonen videre, forteller arrangør Borlaug.


– Selvfølgelig ser vi skremmende ut

Blod, sår, kulehull eller svarte tenner- zombier er vel kjent for ikke å ha en eneste sjanse under en skjønnhetskonkurranse, men desto mer skremmende de ser ut desto mer autentisk virker hele arrangementet. Mens deltakere fant på kostymer selv, og «hentet litt gamle filler fra kleskapet», var det to makeup-studenter fra Face Stockholm som sørget for at menneskene plutselig så ut som om de nettopp hadde forlatt sine graver.

– Vi kjøpte sminke, latex, vox og blod selv, men de to var veldig flinke til å sminke oss, forteller Yvonne.


Støttet av kommunen

Før zombiene fikk lov til å vandre rundt i byen måtte politiet bli overbevisst om saken.

– De var litt uenige, men vi snakket mer om det og kom til en enighet, forteller Yvonne.

Kommuneansvarlige på den andre siden var veldig positiv innstilt til zombiewalken og godkjente arrangementet, de støttet også med litt penger til å trykke plakater. Til gjengjeld var det noen regler som zombiene måtte holde seg til og som ble lagt ut på arragementet sin Facebook side før. Selvfølgelig skulle alt som er ulovlig blitt unngått, men opplag gjaldt også

–Reglene sier at vi ikke kan hindre trafikken og heller ikke ta med oss noe som ser ut som et ekte våpen.

Dessuten er det ikke lov å maskere seg inne i en by i Norge.

– Men man skal ha det gøy også, det er ikke bare strenge regler, tilføyer Yvonne Borlaug.


Opptatt av zombier hele livet

Det å dukke opp til zombiewalken skyldes ofte en stor interesse i de levende døde, hvor deltakere har vært opptatt av i flere år. En av deltakerne har alltid likt zombiefilmer og bekjenner til og med at kroppen hans er smykket med en zombietatovering. Selvfølgelig kunne han ikke gå glipp av den første zombiewalken i Bergen. Til og med de yngste kunne ikke unngå å bli fascinert av de levende døde og beviste at Bergens zombier ikke var for skremmende for folk flest. Tvert om, de fleste som trosset det bergenske regnværet tok bilder av det rare toget som begynte på Bergenshus Festning og gikk rundt Vågen helt til Festplassen. Også en såkalt “zombiehunter” tilhørte det udøde selskapet og begav seg på jakt etter de stygge skikkelsene.

– Min jobb er å skyte dem, prøve å fjerne alle og tilslutt redde jorda, forteller jenten som er utkledd som en “zombiehunter”.


Ikke noe spesifikk poeng

Bergens første zombiewalk hadde inget spesielt mål eller hensikt, hele arrangementet dreide seg om å tilby zombiefans en anledning til å samles og oppleve felles interesser. Det var ikke mål å skremme bergenserne.

– Vi ville ha det gøy og gjøre noe som ikke hadde blitt gjort før, poengterer arrangør Yvonne.

 

Har du tips til saker som kan være noe for Bergen Student-TV?
Kontakt redaksjonen på: tips@bstv.no

Kommentarer