This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

Bergenseren Joachim Carr (26) har et sterkt forhold til Troldhaugen. Det mener han selv kan være en fordel som deltaker i den Internasjonale Edvard Grieg Pianokonkurranse.

Den Internasjonale Edvard Grieg Pianokonkurranse blir for andre gang arrangert ved Griegs villa, etter elleve år i hovedstaden, til begeistring for ansatte ved Edvard Grieg Museum på Troldhaugen. Det er 24 internasjonale deltakere i pianokonkurransen i år, med en liten majoritet fra Russland. Blant dem er to norske talentfulle pianister, Joachim Carr og Ole Christian Haagenrud. Vi tok en prat med Joachim Carr under den offisielle åpningen av den prestisjefylte konkurransen.

– Jeg har prøvd å velge stykker jeg har godt forhold til, som jeg har spilt på konsert mange ganger. Noen stykker er jo selvfølgelig nye, man må spille en del Grieg selvfølgelig. De store stykkene har jeg jeg jobbet med i flere år, forteller Joachim Carr om hvordan han har forbredt seg.

Kun 5 Minutter

Alle deltakere får kun 5 minutter hver til å teste ut flygelen de skal spille på under pianokonkurransen. For de fleste deltakerne er dette verdifulle minutter, som blir talt til punkt og prikke av arrangørene. Den amerikanske kandidaten Jared Redmond derimot, har en litt annerledes filosofi på akkurat dette.

– Jeg skal ikke røre det før sannhetens øyeblikk, smiler han lurt.

Ser det samme som Grieg så

Joachim Carr er oppvokst ved Troldhaugen, og forteller han har et sterkt forhold til Edvard Griegs hjem. Dette kan muligens spille til en liten fordel i formidlingen av Griegs musikk.

–  Jeg har et sterkt forhold til Troldhaugen, jeg bor ikke så langt unna, det tar kun et kvarter å gå. Det gjør at jeg ser de samme tingene som Grieg så på den tiden; Nordåsvannet og den vestlandske naturen, det kan være at det spiller litt inn.

Går inn for å vinne

Selv om mesteparten av konkurransen vil finne sted på Troldhaugen, vil finalen holdes i Grieghallen lørdag den 18.oktober med Bergen Filharmoniske Orkester. Hovedpremien er på €30 000, men Joachim Carr poengterer at det er ikke hans hovedmotivasjon. Etter å ha bodd i Tyskland i fire år, vil det å vinne Griegkonkurransen kunne markere ham som pianist her i hjemlandet.

– Det ville betydd at jeg kan komme sterkt tilbake, forteller en håpfull Joacim Carr.

 

 

Kommentarer