Karateorganisasjonen WIKF Norge og Sentrum Karateklubb holdt selvforsvarskurs for kvinner, hvor seks ivrige og lærevillige deltakere trosset finværet og fant veien til Bergen Kampsportsenter for å lære seg grunnleggende teknikker innenfor selvforsvar.
I helgen guidet instruktørene fra Sentrum Karateklubb, Cato Lothe og Ronny Meyer, de seks deltakerne gjennom et tre timer langt introduksjonskurs i selvforsvar. Ronny Meyer mener at kvinner har grunn til å føle seg utrygg i dag og ønsker derfor å gi deltakerne et verktøy til å hjelpe seg selv den dagen det virkelig trengs.
– Vi holder kurset fordi vi synes det er viktig for oss som klubb å tilby selvforsvarskurs for de som føler behov for det, sier Meyer.
– De skal lære seg en del enkle, grunnleggende teknikker som gjør at de den dag de har bruk for det, kan forsvare seg og ta igjen, i stedet for å bli grepet av panikk og bli et lettvint offer, forteller han.
Ønsker en tryggere hverdag
Deltaker Ingeborg Støen forteller at hun deltar på kurset for å få en større trygghet i hverdagen og for å vite hva hun skal gjøre hvis hun blir angrepet. Hun forteller at hun for noen år tilbake var nær ved å bli utsatt for et overfall på Nygårdshøyden, men at hun klarte å komme seg unna.
– Jeg husker i etterkant at det jeg slet mest med var at jeg tenkte at jeg ikke kunne ha gjort noen ting, eller at jeg ikke visste hvordan jeg skulle slått eller forsvart meg hvis han hadde fått tak i meg.
– Det er mye forandringer i samfunnet og veldig mye stygt som skjer, både voldtekter og overfall. Det å vite hva man skal gjøre i en situasjon kan være forskjell på liv og død, sier Støen.
Lærer nærkamp
Gjennom kurset ble deltakerne introdusert for prinsipper fra Israeli Military System of Self Defence – Krav Maga. Krav Maga kommer fra hebraisk og betyr nærkamp. Systemet ble utviklet på 1950-tallet av kampeksperter i det Israelske forsvaret og ble brukt i basisopplæring av soldater. Krav Maga er et praktisk rettet system som inneholder ulike teknikker og forenklete selvforsvarsprinsipper som skal gi folk et effektivt og fysisk selvforsvar.
– I dette systemet har vi fire treffpunkter, vi har øyne, vi har strupe, vi har skritt og vi har knær. Alt annet er borte, forklarer Meyer.
I følge Meyer er ikke disse treffpunktene tilfeldig valgt.
– Dette er punkter som virker uansett hvor stor mostand det er. Hvis du er liten og motstanderen er stor, vil disse punktene fortsatt virke, sier han.
Meyer forteller at de fokuserer veldig mye på disse punktene og det blir mye terping for at deltakerne skal huske de.
– Det er en av de første tingene du skal huske. Du vil få en reaksjon hvor motstanderen vil trekke seg og det setter deg i en situasjon hvor du vil komme deg vekk. Så disse treffpunktene er det kjempeviktig at folk tenker på, presiserer han.
Forhåndsregler
Meyer forteller at selvforsvar handler om mye mer enn kun teknikker.
– Det handler om hvordan du tenker, hvordan du plasserer deg, hva du tar hensyn til og hvor forsiktig du er.
Han mener at kvinner bør ta visse forhåndsregler og ikke minst unngå å sette seg selv i situasjoner som de vet kan være farlig.
– Det gjelder å planlegge alt fra hvem som kjører deg til byen og hvordan du skal komme deg hjem. Tenk gjennom situasjoner og planlegg ut i fra det. Vent gjerne en halvtime for å kunne gå hjem med en venninne, sier han.
Deltaker Støen sier at hun er nøye på å ta forhåndsregler. Hun prøver å la være å gå ut alene sent på kvelden. Om hun skulle gå ut alene sørger hun for at folk vet hvor hun er og hun har alltid telefonen klar. Hun unngår folketomme plasser og sørger for å sjekke områdene hun ferdes i.
– Det er mye rare folk der ute, så man er jo nødt til å være på vakt, sier Støen.
Føler seg tryggere
Etter tre timer med foredrag, innføring i teknikker, trening, øving og godt humør kan Støen fortelle at hun er veldig fornøyd etter dagens kurs.
– Jeg føler meg tryggere nå etter å ha lært noen teknikker og vet litt om hvordan kroppen min fungerer i en situasjon mot et annet menneske, sier Støen fornøyd.
– Jeg har lært meg noen teknikker som er utrolig effektive. Man skal gå mot strupe, øyne, knær og skritt. Motstanderen er forsvarsløs hvis han blir angrepet der, oppsummerer hun.
– Husker de bare en liten teknikk av det vi har lært de, så er de hjulpen og da har vi gjort jobben vår, avslutter instruktør Meyer med et smil om munnen.