This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=3&feed=rss2

I 2013 hadde to av tre fuskesaker ved Universitetet i Bergen tilknytning til Det juridiske fakultet. Det koster Universitetet dyrt. Dekan Asbjørn Strandbakken mener det er feil at den som avslører fusken må betale. 

I årsmeldingen for 2013 til Den sentrale klagenemnd ved Universitetet i Bergen (UiB) kommer det fram at nemnda i løpet av fjoråret behandlet 29 fuskesaker ved UiB, hvorav 19 var tilknyttet studenter ved Det juridiske fakultet. Det har de siste årene vært en økende tendens i antall fuskesaker ved Universitet og fjorårets tall passeres kun av 2012-statistikken, da 32 studenter ble tatt for fusk. Dette skjer samtidig som samlet antall klagesaker er det laveste siden 2008.


Kostbar affære

I tråd med at flere studenter bli tatt for fusk, har bruken av advokater økt. Det er institusjonene som selv er forpliktet til å ta regningen for studenters advokathjelp. I 2013 ble totalt 910 000 kroner regnskapsført til advokater som bisto studenter i klagesaker mot Den sentrale klagenemnda. Utgiftene forventes dog å ha oversteget én million, ettersom at en del salærer først har blitt utbetalt i 2014.

Universitetet har tidligere begrenset advokatenes salær til den offentlige satsen, men har ikke kunnet opprettholde denne praksisen. Nemnda bemerker at dette har bidratt til å øke utgiftene ytterligere. Offentlig salær ligger per mai måned på 965 kroner timen – under halvparten av timeprisen mange advokater forlanger. Regjeringen har oversendt Stortinget et forslag til lovendringer i Universitets- og høyskoleloven. Om lovendringene blir vedtatt, får institusjonenes klagenemd rett til å sette ned advokatens salær.


Mild fusk

Ved behandling av en fuskesak er det fire ulike utfall: Annullering av eksamen, utestengelse i ett eller to semestre, eller frikjennelse. Av de 29 studentene som i fjor fikk en fuskesak reist mot seg, fikk hele 18 av dem eksamen annullert. Seks studenter ble utestengt i ett semester, mens to ble utestengt et helt skoleår. De resterende tre ble frifunnet av klagenemnda.

– Vi jobber aktivt med å bevisstgjøre studentene på god og riktig kildebruk. Følgene kan være alvorlige om en blir tatt for fusk, noe som er kjedelig for både oss og studenten, forklarer Oddrun Samdal, viserektor for utdanning ved UiB.


Ønsker å snu trenden

Til tross for at majoriteten av studentene som blir tatt for fusk studerer ved juridisk fakultet, hevder dekan Asbjørn Strandbakken at det arbeides godt for å forebygge ulovligheter.

– Helt fra de begynner på studiet bruker vi mye tid på å opplyse studentene om hvilke retningslinjer det er for plagiat og bruk av hjelpemidler, samt konsekvensene av et eventuelt regelbrudd, forteller han.

Viserektor Samdal advarer studenter mot å ta for lett på kildehenvisning, da en fort kan bli mistenkt for plagiat. Universitetet har også laget en egen brosjyre for å opplyse studentene om fusk og konsekvensene det kan føre med seg.

 

Har du tips til saker som kan være noe for Bergen Student-TV?
Kontakt redaksjonen på: tips@bstv.no

Kommentarer