This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=3&feed=rss2

Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, har snakket med Bergen Student-TV om året som har gått og hans noe alternative måte å motivere seg selv på.

Det har snart gått ett år siden Dag Rune Olsen trådde inn i rollen som rektor ved Universitetet i Bergen. Han mener han var klar for stillingen og arbeidet, og angrer ikke i dag på at han stilte som kandidat i 2012.

– Jeg mener at det er en fantastisk viktig jobb å få lov å ha – det å lede et universitet, en fantastisk viktig samfunnsinstitusjon, sier rektoren.


Høye forventninger

Han ser på de to semestrene han snart har lagt bak seg som spennende og samtidig utfordrende – både personlig og profesjonelt. Mellom annet har rektorstillingen tatt mye tid og han anslår at 10-12 timers arbeidsdag oftere blir regelen enn unntaket. På den profesjonelle siden er det forventingene, både fra byen, politikerne og studentene, som har vært mest utfordrende.

– Det stilles store forventninger til oss som institusjon. Det er veldig inspirerende og hyggelig og det gir mye påfyll, men det er også slik at man kjenner på det og at det er et ansvar, sier han.


– Har fått i gang viktige prosesser

Som rektor må Olsen jobbe med saker som påvirker studentene. For cirka en måned side var det valg til Studentparlamentet og Universitetsstyret. Flere av sakene som studentene utpekte som viktige er saker som rektoren hadde med i sitt valgprogram i 2012/13. Mellom annet tettere faglig oppfølging og digital læringsplattform har vært sentralt.

–  Vi har kjørt ut den første piloten med ny type software for pc på eksamen, men vi ønsker også eksamener som ikke bare er digitale men også mer yrkesrelevante. Mellom annet bruk av kilder fra nettet på eksamen ønsker vi at skal bli mulig, sier han.

Han ser på igangsettingen av mellom annet denne prosessen har vært noe av det viktigste han har fått gjennomslag for gjennom det første året som rektor.

Men med mye jobb, lange dager og interesse fra både media, politikere og andre kan det bli lite tid til over til fritid og avslapping.

– Ja, jeg får fritid. Jeg hadde en veldig god og lang påskeferie. Det var hundre prosent påskeferie.

– Eller nei, det er ikke helt sant. Men jeg tror jeg er flink til å slappe av når jeg har tid til å slappe av – og jeg er utrolig flink til å sove på fly, smiler han.


Mangler ikke motivasjon

Etter et raskt søk i Store Norske Leksikon kan det konstateres at den nåværende rektoren ikke har lagt på latsiden i årene før han fikk rektorjobben. Han har og har hatt flere stillinger ved UiB og Oslo Universitetssykehus. Han har doktorgrad fra Universitetet i Oslo og har sittet i en rekke råd og utvalg, både nasjonalt og internasjonalt.

– Jeg syns det er viktig å gjøre ting som er gøy og gjøre ting som er moro. Jeg tror det er viktig å si at nesten alt jeg har fått lov til å gjøre har vært morsomt, og dét motiverer.

Og om det ikke alltid funker har han en noe uvanlig morgenrutine som kan hjelpe på motivasjonen.

– Det jo ikke alltid like enkelt å stå opp tidlig. Da pleier jeg å gjøre sånn at jeg går på badet og så plystrer jeg. Når jeg da ser en kar i speilet som plystrer og er i godt humør, så kan ikke jeg heller være i dårligere humør, forteller rektoren.


Ønsker å bli en synligere rektor 

Som rektor mener Olsen at det er viktig å være synlig og tilgjengelig for studentene. Mellom annet har han satt av faste tider hvor han sitter på Studentsenteret og annonserer at han er tilgjengelig for studenter som ønsker å stille han spørsmål eller slå av en prat.

– Det blir ofte de som er mest obs på hvem jeg er og hva jeg gjør som kommer innom, sier han.

Planen blir å bruke høstsemesteret til å flytte seg rundt fra fakultet til fakultet og snakke med studentene når de kommer til og fra forelesninger.

– Det å få lov til å snakke med studenter er utrolig viktig, særlig for meg som leder i en organisasjon på ganske mange tusen, poengterer han.

 

Har du tips til saker som kan være noe for Bergen Student-TV?
Kontakt redaksjonen på: tips@bstv.no

Kommentarer