This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

Valgoppslutningen ved rektorvalget på Kunst-og designhøgskolen nådde nye høyder ved omvalget mandag 5. mai. Under kunngjøringen kunne leder for valgstyret, Vidar Lidtun, fortelle at 54 prosent av de stemmeberettigede og 46 prosent av studentene hadde gått til valgurnene. Dette er langt høyere tall enn andre utdanningsinstitusjoner i Bergen kan skilte med.

Med 50, 66 prosent av stemmene kan Gerd Tinglum utrope seg til seierskvinne over sin motstander Maria Hirvi-Ijäs. Hun blir rektor ved Kunst-og designhøgskolen i Bergen (KHiB) for perioden 2014-2019 etter at en elektronisk feil førte til et omvalg. Det var problemer med de nye elektroniske valgurnene som gjorde det mulig å stemme blankt. Den gang, som nå, var det lite som skilte de to kandidatene og syv blanke stemmer førte til at ingen av kandidatene hadde det flertall KHiB sitt valgreglement krever. Før neste valgrunde tok valgstyret grep og alle stemmer som ikke gikk til en av kandidatene ble ikke registrert.

Fantastisk valgoppslutning
I perioden 28.april til 2. mai fikk studenter og ansatte ved KHiB igjen mulighet til å velge sin rektor, og de strømmet til valgurnene. Med en valgoppslutning på over 70 prosent i faglig valgkrets, nærmere 90 prosent i administrativ valgkrets og 46 prosent blant studenter, kunne leder for valgstyret, Vidar Lidtun, være godt fornøyd.

– Valgdeltagelsen har vært veldig god og i forhold til universiteter og høgskoler ligger vi betydelig over.

Han påpeker en fordel KHiB har ovenfor disse institusjonene.

– Vi er en liten institusjon og en naturlig følge er at de aller fleste kjenner til de som stiller til valg. Valgkretsene er så små og det er den store fordelen vi har i forhold til de større valgkretsene ved de andre institusjonene.

God studentdeltagelse
Ved rektorvalget på Universitetet i Bergen i 2013 var valgoppslutningen på tyve prosent blant studentene, mens det var katastrofetall for Høgskolen i Bergen ved rektorvalget i 2011 når kun 2,3 prosent av studentene avga sin stemme. Valgoppslutningen på 46 prosent ved KHiB står i sterk kontrast, til tross for den hektiske perioden flesteparten av studentene befinner seg i. Masterstudent Lasse Årikstad var en del av de 54 prosentene som ikke  fant tid til å stemme.

– Jeg har rett og slett hatt en veldig travel tid med masterutstillingen. Ikke nødvendigvis en god forklaring, men jeg glemte det.

Han er til tross for dette meget fornøyd med å få Gerd Tinglum som ny rektor.

– Hun er godt innarbeidet i KHiB-systemet og er engasjert. Hun har en stor kunstfaglig kompetanse, og har ikke et for stort fokus på teori som jeg følte motkandidaten hadde.

Studentenes støtte til Hirvi-Ijäs
Aya Urhammer var  på sin side skuffet over resultatet og mener det er uheldig å velge en rektor som tidligere har tilhørt en avdeling ved KHiB. Hun føler Hirvi-Ijäs kunne skapt en ny dynamikk. En overvekt av studentene som stemte følte dagens taper ville vært en bedre rektor. Hun fikk to tredjedeler av studentenes stemmer.

– Jeg tenker det ville vært en fordel i ulike situasjoner å ha noen utenfra som kan se alle de dårlige vanene man kan opparbeide seg. Det er slett ikke sikkert dette kommer til å skje, men jeg føler det kunne vært gunstig med et “clean cut”.

Gerd Tinglum er i Korea, og svarte ikke på BSTVs henvendelser for en kommentar.

 

Tallenes tale
Valgdeltakelse i omvalget:
Faglig ansatte: 77 %
Teknisk og administrativt ansatte: 88 %
Studenter: 46 %
Totalt: 54, 6 % (229 stemte av totalt 419)

Resultater fra de tre valgkretsene.
Ansatte i faglig stilling har stemt som følger:
Maria Hirvi-Ijäs: 46, 51 %
Gerd Tinglum: 53, 49 %
Ansatte i teknisk-administrativ stilling har stemt som følger:
Maria Hirvi-Ijäs: 32, 43 %
Gerd Tinglum: 67, 57 %
Studenter har stemt som følger:
Maria Hirvi-Ijäs: 68, 46 %
Gerd Tinglum: 31, 54 %

Valgresultatet:
Maria Hirvi-Ijäs: 49, 34 %
Gerd Tinglum: 50, 66 %

Totalresultatet er vektet  i henhold til valgreglementet (Kilde: Valgstyret, KHiB).

Kommentarer