This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

Onsdag morgen var det duket for debatt om hvor studentene skal bo i fremtiden. Et panelet bestående av politikere og universitetsansatte hadde mange planer, men ingen konkrete svar.

Velferdstinget i Bergen arrangerte onsdag 9.april en velferdsfrokost for alle interesserte. Ved møte kunne du blant annet få gratis frokost og lytte til en debatt (samtale) mellom byrådsmedlem, Dag Inge Ulstein, Rektor ved Universitetet i Bergen(UiB), Dag Rune Olsen, bystyremedlem, Oddny Miljeteig og administrerende direktør i Studentsamskipnaden i Bergen(SiB), Per Kristian Knutsen. Debatten gikk fint for seg, og det var god stemning mellom debattantene. Debatten var i hovedsak fokusert rundt problematikken i forhold til studentøkning og studentboliger. Både politikerne, direktøren i SiB og rektor ved UiB hadde mange planer, likevel ser det ikke ut som det er noe som kommer til å skje i nærmeste fremtid.

Mangel på konkrete svar

Ulstein åpner debatten med å påpeke at det er viktig å være en god kommune for studentene. Videre forteller han om hvilke anlegg som er under planlegging. Planlegging er derimot nøkkelordet i denne debatten. Slik det ser ut i dag er  under planlegging og under regulering gjeldene for nesten alle anleggene som handlingsplanen fra 2009 skisserte, noen har likeså fremdeles status som uregulerte. Da Bergen allerede har mangel på studentboliger fra før, er studentøkningen fremdeles et tydelig problem.

–  Tallet på utleieboliger har vært på stedet hvil i mange år. Bergen kommune må ta seg sammen. Vi må sette oss ned igjen å få igang noe, sier  bystyremedlem, Oddny Miljeteig,

Har ikke nok boliger til studentene

Under debatten fremhever administrerende direktør i SiB, Per Kristian Knutsen problemet.

–  Nå som BI blir med i SiB til høsten har vi ikke nok boliger til studentene, det vi trenger er å få tomter, og disse tomtene trenger vi billig. Det er her det er viktig med et godt samarbeid med kommunen, sier Knutsen.

For at noe mer skal kunne skje hevder Knutsen at SiB må bevilges flere tomter. Til nå er de lovet en gratis tomt, og flere trenger de.  Det som derimot er like essensielt mener han er at alle må holde det de lover.

–   Det er mange andre studentbyer i Norge som begynner å bli like god som Bergen, for at vi skal kunne fortsette å være konkurransedyktige må politikerne holde sin mål, sier Knutsen.

Viktig for studentbyen Bergen

Rektor ved UiB fremhever viktigheten med flere studentbyer i forhold til Bergen som en studentby.

–   Vi har rykte på oss for å være en god studentby. Flere studentboliger er viktig for å beholde dette ryktet. Derfor har jeg signert på boligkravet, sier Dag Rune Olsen.

Likeså påpeker Olsen at det er enkelte politikere som har fått med seg at det står skilt med “ledige studentboliger”. Dette påpeker han ikke er riktige tall, og at politikerne ikke må la det feste seg.

–  Tallet på manglende studentboliger må merkes ved høsten, da det er perioden de fleste studentene ønsker å skaffe seg bolig, forteller Dag Rune Olsen.

Ingenting vil bli løst til høsten

Som tidligere nevnt var planlegging nøkkelordet under denne debatten. Tross deres mange planer innrømmer både Ulstein og Knutsen at i tillegg til at det er for få boliger per dags dato, vil det heller ikke komme noen flere i nærmeste fremtid. Derimot er det uenighet mellom byrådsmedlem og administrerende direktør. På spørsmål om når det er realistisk at studenter kan flytte inn i nytt studenthus fremhever Ulstein perioden 2020-2025, mens Knutsen hevder det tidligst kan skje i 2016-2017.

 

Kommentarer