This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=3&feed=rss2

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (Høyre) ønsker å reversere lovendringen hans forgjenger Kristin Halvorsen (SV) la frem og fikk gjennomslag for i 2012. Kunngjøringen ble møtt med stående applaus fra de fremmøte studentpolitikerne på Norsk Studentorganisasjon (NSO) sitt landsmøte.

Trond Giske (AP) satt i regjering når lovendringen skjedde og er i dag leder for Stortingets utdanningskomite. Han påpeker at Arbeiderpartiet har ingen prestisje knyttet til denne loven og vil ha et praktisk lovverk som er til nytte for studentene. Giske mener likevel det er viktig med likevekt i styrene til studentsamskipnaden.

– Det er en balanse mellom å ha god studentinnflytelse, men samtidig en god kontinuitet i styrene og vedtakene som gjøres. Det er store økonomiske verdier som ligger i samskipnadene, som er utrolig viktig for studentens velferd. Å ha langsiktig stabilitet er viktig, avslutter Giske.


Fjernet studentenes makt

Lovendringen som trådde i kraft 1. januar 2013 pliktet de lokale studentsamskipnadene til å ha minst 2/3 flertall for å kunne fatter beslutninger i de viktigste sakene. Dette gjelder låneopptak, investeringer i nye studentboliger, oppstart av virksomhet med et kommersielt formål, eller større endringer i studentsamskipnadens interne organisering.  Studentpolitikere over hele landet mente dette i realiteten fjernet studentens mulighet til å styre egen velferd, noe det har vært tradisjon for i over 60 år. De mente lovendringen ikke kunne tolkes som annet enn mistillit, mens Halvorsen begrunnet det med et ønske om et styre som fattet trygge og sikre vedtak.


Kaoset i Narvik

Studentsamskipnaden i Narvik ble ofte trukket frem i debatten i 2012, av begge sider. I 2011 hadde studentsamskipnaden en lånegjeld på 80 millioner kroner og ble fratatt ansvaret for driften av studentboliger og barnehager etter pengerotet. Studentpolitikere så på dette som mistilliten fra regjeringen og et resultat av situasjonen i Narvik. Det var derfor en lettet forsamling som tok i mot nyheten fra Røe Isaksen på landsmøtet til NSO.


– Strengere krav

Den foreslåtte endringen vil reversere Studentsamskipnadsloven til slik den var før lovendringen 1. january 2013 på noen punkter. Det vil igjen holde med knapt flertall for å fatte vedtak på viktige saker, men lovendringen var ikke kun negativ i følge styreleder for Studentsamskipnaden i Bergen, Audun Kjørstad.

– Den stilte strengere krav til opplæring og den gjorde det tydeligere hva som var styrets ansvar.

Kunnskapsdepartementet skal nå ta fatt på arbeidet med å utforme et lovforslag som skal sendes ut til høringen. Veien videre går derfra til behandling på Stortinget.

 

Har du tips til saker som kan være noe for Bergen Student-TV? Kontakt redaksjonen på: tips@bstv.no

Kommentarer