This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

Med narkorazziaer og hasjavsløringer av stortingsrepresentanter er hasj et hett tema om dagen. Forskning fra Bergen viser at Cannabis blir stadig mer utbredt.

Liv Flesland ved Bergensklinikkene forteller at de har gjennomført trendundersøkelser om Cannabis.  De har samlet tall fra blant annet Hordaland politidistrik, Kripos, Helse Bergen og et eget trendpanel.

– Undersøkelser vi har gjort gjennom elleve år viser nå en økende trend. Cannabis ser ut til å ha blitt mer vanlig, sier hun.

Flesland understreker at resultatene ikke kan si noe dirkete om utbredelsen av Cannabis, men at de viser trender i samfunnet.

– Kan gå utover studiene

Cannabis er en samlebetegnelse på biomaterialer fra planten Cannabis sativa. Planten inneholder en lang rekke substanser som har fellesbetegnelsen cannabinoider, blant annet hasj.

Hun forteller at hasj er farlig, spesielt med tanke på at mye av det som er tilgjengelig i dag er syntetisk hasj.  Dette er en etterligning av det naturlige stoffet, og er mye sterkere. Konsekvensene kan være mange og for studenter mener Flesland at hasjbruk kan gå ut over studiene.

– Det er en god del forskning som sier at cannabisbruk går utover hukommelse, konsentrasjon og innlæringsevne. Samtidig er skadeefekten større på unge hjerner enn voksne, sier hun.

Nygårdsparken gjør hasj tilgjengelig

Flere studenter i Bergen sier at de ser på hasj som vanlig i studentmiljøet og mange opplever at hasj er lett tilgjengelig.

– Tar man en joggetur på høyden opplever man at det er veldig tilgjengelig. Tilbudet er noe jeg blir påminnet jevnlig, sier Ask Salomon Møystad som studerer Sammenliknende politikk ved UiB.

Han får støtte fra student ved informatikk, Kristian Nøstdal. Hun påpeker at Nygårdsparken ligger like bak Studentsenteret og tilgangen på stoff der er ganske stor.

Møystad forteller at han kjenner personer som røyker hasj fast, men at han opplever mer av hasjbruk på studentfester i Oslo enn i Bergen.

– Det kan godt være at jeg rett og slett er alt for naiv og ikke legger merke til slikt, men jeg har ikke opplevd det særlig i Bergen, sier han.

SiB ser lite til hasjutviklingen

Ved Studentsanskipnanden i Bergen (SiB) har de ikke merket noe til utviklingen trendforskerne viser til, forteller kommunikasjonsleder i SiB, Marita Monsen.

– Det er faktisk ganske få studenter som tar kontakt med SiB når det gjelder hasjbruk, sier hun.

Hun mener likevel at oppmerksomheten rundt temaet viser at det er noe også SiB må følge godt med på. I disse dager gjennomfører de en trivselsundersøkelse blant studenter hvor blant annet forholdet til narkotiske stoffer blir kartlagt.

– Tallene fra denne vil vise veien vår videre og om vi bli nødt til å iverksette flere tiltak, sier hun.

Kommentarer