Målet er en forskerklynge bestående av studenter og ansatte ved universitetet, samt det offentlige og private næringsliv.
Det nye forskningsbygget er enda i en planleggingsfase, men universitetet har vært i møter med kommunen som stiller seg positive til prosjektet. BA skrev 4. frebruar at UiB har fått klarsignal av kunnskapsdepartementet til å delvis finansiere byggingen ved å leie ut til eksterne bedrifter.
Da prosjektet ikke er helt fastsatt enda er det ikke mye de ansatte ved Universitetet kan fortelle, men Dekan ved matematisk insitutt, Helge K. Dahle sier det ser positivt ut og at hvis alt går etter planen vil bygget stå klart i 2018.
– De nåværende byggene er gamle og slitte, og vi håper på et nytt bygg som ikke bare kan gi studentene et tettere samarbeid med næringslivet, men også et bedre forskermiljø, Helge K. Dahle.
Dahle forteller videre at bygget kan minne om «mediacity» som skal komme rett over veien i forhold til den ønskelige plasseringen av forskningsbygget. Aktører fra næringslivet vil få mulighet til å leie lokaler i bygget, noe som vil føre studentene nærmere potensielle fremtidige arbeidsgivere.
– Aktuelle aktører fra næringslivet er bedrifter som Statoil, BKK og Veritas, sier Dahle.
Dahle påpeker at selv om byggingen senere kan bli delvis finansiert ved hjelp av eksterne bedrifter, vil bygget bli styrt og eid av Universitetet.
Ser frem til nye bygg
Student ved Fysikk – medisinsk akustikk, Kristoffer Johansen, håper at planene vil gå gjennom og påpeker at det beste med dette prosjektet ikke nødvendigvis er tettere kontakt med næringslivet, men bedre lokaler.
– De lokalene vi har til bruk i dag er svært gamle og dårlige. Et nytt bygg vil føre til bedre og lettere tilgang til forskning, Kristoffer Johansen.
På en annen side påpeker Johansen at ved å slippe til private aktører vil kapitalen øke, og kapital er noe forskningen i dag har mangel på.