This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

Artist og låtskriver Ásgeir Trausti, en islandsk krysning mellom James Blake og Justin Vernon, skapte musikalsk magi på Garage søndag kveld. For et utsolgt publikum fremførte han vakre låter på morsmålet i en herlig miks av melodisk folk, elektroniske elementer og akustisk gitar.

21 år gamle Ásgeir har oppnådd stor suksess i hjemlandet med debutalbumet Dyrd i daudathogn (Dýrð í dauðaþögn). Albumet ble det største og raskest selgende debutalbumet i islandsk historie og det sies at 10 prosent av den islandske befolkningen har en utgave av albumet i platesamlingen hjemme.

In the Silence
I forrige uke slapp Ásgeir den engelske versjonen av albumet, In the Silence, hvor han fikk hjelp av den amerikanske artisten John Grant til å oversette låtene. Albumet ble sluppet på engelsk i håp om å nå ut til et større publikum.
– En av grunnene til at vi gjorde en islandsk versjon var for at folk skal forstå den, forklarer Ásgeir. I følge Ásgeir har ikke oversettelsen av albumet ført til at låtene har mistet sitt særpreg.
– For meg er albumet fremdeles det samme, men det er klart at det er annerledes å høre på sangene siden de er på to forskjellige språk, understreker 21-åringen.

Magisk språk
Ásgeir mener at publikum utenfor Island gjerne foretrekker den islandske versjonen av albumet, på grunn av atmosfæren og hvordan det islandske språket høres ut.
– Det er noe magisk ved det islandske språket. Språket passer så godt til musikken og det fungerer som et instrument i seg selv. Man må ikke nødvendigvis forstå tekstene for å føle hva musikken handler om, forklarer Ásgeir.

Samarbeid med faren
På det islandske albumet er det Ásgeirs 72 år gamle far som har skrevet størsteparten av låtene. Faren er både låtskriver og poet, og har også skrevet låter for andre islandske artister.
– Det har vært veldig lett å jobbe med min far siden vi står hverandre så nært. Han er lidenskapelig opptatt av det han driver med og han elsker å skrive poesi, forteller Ásgeir.

Ydmyk Ásgeir
Til tross for stor suksess i hjemlandet hvor han har vunnet en rekke musikkpriser, er Ásgeir en ydmyk og rolig fyr med beina godt plantet på jorden. Han sier at han ble svært overrasket over hvor stor respons albumet har fått.
– Jeg har aldri tillatt meg selv å drømme om at jeg skulle være frontsanger i et band, eller spille inn sangene mine og gi ut et album, forteller Ásgeir rolig. 

For Ásgeir er det viktig å gjøre det han selv vil og ikke la seg styre av hva andre sier og mener, og det er nettopp musikken som er viktig.

Kommentarer