This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=3&feed=rss2

Året 2013 så en økning på 21 personer ankomne i brann sammenlignet med året før hvor 40 personer mistet livet. Selv om det i etterkant av Lærdal-brannen har blitt større fokus rundt brannsikkerhet, mener informasjonsleder ved Bergen brannvesen, Trine Sivertsen Sommerlade, at fokuset er for lite hos studenter. Både med tanke på deres eget og huseiers ansvar.

–  Et problemet som gjentar seg i utleieboliger er blokkerte rømningsveier, for få eller ødelagte røykvarslere og noen ganger mangel på brannslokningsapparat.

Sommerlade påpeker at hvis studenter ikke føler at huseier oppfyller sine plikter i forhold til sikkerhet kan de tilkalle brannvesenet som kan komme å forta en gratis inspeksjon. Hvis brannvesenet mener leiligheten ikke står etter standard vil de ta saken videre.

Rykker ofte ut til studentboliger

Selv om ikke hver utrykning nødvendigvis er til en storbrann forteller Sommerlade at det ofte foretas utrykning til studentboliger. En av de vanligste tilfellene ved boliger bebodd av studenter er tørrkoking. Tørrkoking kan bestå av alt fra svidd pasta eller brent Grandiosa. Sommerlade kommer derfor med dette tipset til studenter;

–  Ikke lag mat etter byen. Ta deg heller en kebab på vei hjem for å unngå farlige situasjoner.

Videre påpeker Sommerlade at selv om huseier har hovedansvaret for at leiligheten er brannsikker, må studentene selv sørge for at sikkerheten opprettholdes. Hovedsakelig gjelder det røykvarsel, brannslokningsapparat og fri rømningsvei. Viktig er det også å sørge for at elektrisk utstyr er i orden. Det burde jevnlig sjekkes at røykvarslerene er aktive, brannslokningsapparatet må snus jevnlig og «pilen» skal være på «grønn», samt at ingenting blokkerer rømningsveien.

Et tydelig brudd fra huseiers side

Et kroneksempel på en lite brannsikker studentbolig er leiligheten Ivar Fr. Mølmen bor i, sammen med tre venner. Leiligheten har få fungerende brannvarslere og heller ingen brannslokningsapparat. Det han tror skal være en rømningsvei er helt blokkert. Likeså inneholder leiligheten flere hull i veggen hvor det stikker ledninger ut, samt ødelagte stikkontakter.

–  Føler det er veldig lite brannsikkert, sier Mølmen.

I følge informasjonsleder ved Bergen brannvesen er dette et klart brudd fra huseiers side, som har ansvar for å sørge for at slike ting er tilstede i en utleieleilighet.

– Ved slike tilfeller burde en først og fremt kontakte huseier, hvis ikke det hjelper kan studentene ta direkte kontakt med oss, forteller Trine Sivertsen Sommerlade i Bergen Brannvesen.

Følg oss på facebook

Avslutningsvis håper Sommerlade at studentene kan øke fokuset rundt brannsikkerhet, og påpeker at om det ønskes mer informasjon kan de følge brannvesenet på facebook; https://www.facebook.com/bergenbrannvesen.

Har du tips til saker som kan være noe for Bergen Student-TV?
Kontakt redaksjonen på: tips@bstv.no

Kommentarer