Debatten har de siste dagene gått om innføring av skolepenger for studenter utenfor EØS-området. Dette kan potensielt koste utdanningsinstitusjoner i Norge for mange internasjonale studenter, da Norge er ett av få land som fortsatt har gratis utdanning for denne gruppen på lik linje med norske studenter.
Kristelig Folkeparti melder onsdag kveld på Twitter at de sier nei til skolepenger for internasjonale studenter.
Skolepenger
Regjeringen og Kunnskapsdepartementet (KD) ønsker å se på en innføring av studentavgift for utenlandske studenter utenfor EØS os Sveits, heter det i en artikkel kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen skrev til Stavanger Aftenblad forrige uke. Reaksjonene fra studentmiljøene har ikke latt vente på seg. Studentparlamentsleder ved Univerisitet i Bergen, Bjørn Kristan Danbolt, sier det er en samlet studentbevegelse som nå stiller seg mot forslaget. Forslaget kommer i kjølevann av fjerningen av 11. måneder studiestøtte fra budsjettet. Røe Isaksen som «studentenes minister» har ikke gitt studentene så mye å glede seg over etter regjeringsskiftet, utover en økning av basisstøtten til studentene.
Røe Isaksen påpeker at regjeringen fortsatt har høye ambisjoner for internasjonalisering, og foreslår andre ordninger for å sikre studenter også utenfor EØS-området.
Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, ser til utviklingen i Sverige som ett skrekkeksempel ikke å følge. Det er en nyttig innvistering for oss, de representerer kanskje det aller viktigste internasjonale nettverket vi får, sier Olsen til BSTV. Sverige opplevde en nedgang på mellom 80 og 90% søknader fra studenter utenfor EØS-området.
Gratisprinsippet
Regjeringen har ingen planer om å endre gratisprinsippet for norske studenter, heter det også i artikkelen til Røe Isaksen. I land som Nederland, Irland og Storbritannia har skolepenger for internasjonale studenter vært det første skrittet på veien mot skolepenger for alle, skriver Universitas tirsdag morgning. Bjørn Kristian Danbolt, frykter også en slik utvikling:
– Alle andre land viser at når du først har brutt gratisprinsippet, så starter du en dominoeffekt som gjør at skolepenger til slutt er for alle studenter, sier Danbolt.