Det såkalte «sjakkhysteriet» ser ut til å ha nådd ut til de aller fleste nordmenn. En kan undres hvorvidt dette har påvirket bergensstudentene i innspurten av semesteret og en tøff eksamenstid.
Tar sjakken over eksamenslesingen?
– Det plager meg ikke så mye i eksamenstiden, men jeg har fulgt med litt på radio når jeg går fra A til B, sier psykologistudent Kaia Andrea Sølverød.
For andre studenter har verdensmesterskapet i sjakk bidratt til mange timer foran skjermen –dette fremfor eksamenslesing.
– Det forstyrrer meg veldig mye. Jeg burde lest mer i eksamenstiden, sier Jonas Jone, student ved Samfunnsvitenskapelig fakultet.
Student og klubbmester i Bergen Schakklubb
Student og klubbmester i Bergen Schakklubb, Joackim B. Nilsen, er venn av verdensmesteren Magnus Carlsen. Han begynte med sjakk allerede i 6-årsalderen, er leder for ungdomslaget i Bergen Sjakklubb og trener blant annet yngre i sjakk. 12. november 2013 vant han også klubbmesterskapet i Bergen. BSTV tok en prat med Joackim for å høre hva han hadde å si om sjakkhysteriet.
– Det er ikke ofte det er sjakkhysteri noen steder, men det er jo veldig artig. Synes det er litt på tide at Norge har fått øynene opp. Det er ikke bare skiskyting og langrenn som gjelder, sier Nilsen.
Den økte interessen har vært svært merkbar, blant annet har bokhandleren Libris rapportert en 300 % salgsøkning av sjakkspill. Videre har Google ser en 5000 % økning i korte søk på ordet «sjakk». Også Bergen Schakklubb har fått flere positive responser og ønske om medlemskap. Dette både blant unge og voksne.
– Vi her i klubben har merket at det er har vært ganske positiv økning i forhold voksne og unge interesserte, spesielt nå før matchen, men også etter. Vi har store ambisjoner om å starte opp et kurs for voksne etter jul, sier Nilsen
23 år, norsk og verdensmester
– Det er egentlig bare fordi Carlsen er norsk at jeg følger så mye med. Hadde det vært to fra andre land så tror jeg nok ikke jeg hadde fulgt like mye med. Også er det veldig kult at han er så ung; 23 år og verdensmester i en av verdens største idretter, sier Jone.
– Nordmenn er veldig glad i å være best, og vi er jo veldig glad i å feire oss selv. Det er klart at når Magnus nå er verdensmester så er det veldig stas, sier Nilsen.
På lesesalen
– Jeg har sett litt rundt meg på lesesalen, og det er kanskje halvparten som sitter med bøkene og sjakk på skjermen foran seg, sier Jone.