This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=3&feed=rss2

Britisk forskning 

Professor Irene Glendinning ved Universitetet i Coventry har lagt frem en forskningsrapport som viser at det ikke finnes noe felles system og retningslinjer for å avdekke juks og plagiat, verken nasjonalt eller internasjonalt. Norge er ikke med i undersøkelsen fordi vi ikke er med i EU, men det finnes heller ikke noe slikt system nasjonalt her heller. Viserektor for internasjonalisering ved Universitetet , Anne Christine Johannessen, er positiv til et slikt system.

– Vi må sikre oss at studentene som kommer til Norge, og de som kommer herfra, vet hvilke krav vi stiller til dem når det gjelder fusk og hva vi kan akseptere, sier viserekotor for internasjonalisering, Anne Christine Jonannessen.

Fagpolitisk ansvarlig i Norsk student organisasjon, Tuva Aune Wettland, kjenner også til problematikken.

– Vi har ganske strenge regler når det gjelder for eksempel kildehenvisning i Norge, som internasjonale studenter ofte får en utfordring med, sier Wetteland.

 

Tolkning av regelverk

Ikke bare internasjonalt, men også innenriks i Norge finnes det et regelverk som kan tolkes ulikt.

– Når det gjelder hva som anses som fusk, så er i dag lovverket åpent for tolkning. For eksempel hva som som er “i forbindelse med eksamen” er ikke helt klart, sier Wettland.

 

Digitalisering

Digitaliseringsporsessen “DigUiB” er et prosjekt som har pågått lenge.  Prosjektet har til sikte for eksempel å la flere studeter avlegge eksamener på datamaskin. Man kan da stille seg spørsmålet om det blir lettere å jukse og plagiere, eller om man har et system som lettere får tak i dem som forsøker å jukse.

– Det er en risiko vi må ta. Vi mener at de systemene vi har skal være så gode at det ikke skal være lettere å fuske. Men de som virkelig vil fuske, de som setter alt inn på det, de vil alltid kunne finne noen smutthull i enhver regel, sier Johannessen.

Kommentarer