This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=3&feed=rss2

Økt studiestøtte har lenge vært en hjertesak for Norges studenter. I år går de rødgrønne partiene nok en gang til valg på 11 måneders studiestøtte, slik de også gjorde før valget i 2009. Ifølge en ny undersøkelse gjort av Sentio, som kartlegger studenters politiske preferanser, har hele 50 % av Norges studenter økt studiestøtte som hovedsak, mens 15 % synes det bør satses på flere studentboliger. Disse prioriteringene gjenspeiles imidlertid ikke i Norsk Studentorganisasjons (NSO) hovedprioriteringer. Deres førstesak for 2013/2014 er nemlig flere studentboliger.

– NSO har et ansvar for å få gjennomslag og for å få resultater, og det er det vi har måttet gjøre en vurdering på nå, og jeg tror at vi vil se at med dette har vi både klart å få forbedra en boligsituasjon for studentene og vi har skapt et større handlingsrom for NSO som organisasjon til å påvirke for økt studiestøtte i framtida, sier nestleder i NSO, André Almås Christiansen.

Leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen (UiB), Yngve Høiseth, mener det handler om å vurdere hva som faktisk er oppnåelig.

– Det er to ting vi må vurdere. Det ene er hva som ideelt sett vil være best for studentene, og det andre er hva som er realistisk å oppnå. Dette med studiestøtte har Norsk Studentorganisasjon og veldig mange andre studenter jobbet for veldig lenge uten å få nevneverdig gjennomslag, så da må vi tenke nytt – er det noe annet vi heller skal jobbe for, sier Høiseth.

Student Olve Ekeli Nystuen mener økt studiestøtte bør prioriterers som den viktigste saken.

– Hvis vi skal ha en politikk der vi skal ha fulltidsstudenter så må man også betale for det. Sånn er det bare. Det vil jo gagne alle, for det vil jo gjøre at flere tar utdanningen på den tiden som er fastslått, noe som vil koste universitetene mindre, sier Nystuen. Han mener videre NSOs nedprioritering sender et dårlig signal til politikerne.

– Jeg mener det sender helt feil signal, for det viser jo at studentene kanskje ikke bryr seg så mye om studiestøtten allikevel da. Det vil jo kanskje legitimere for en dårligere studentpolitikk.

Christiansen mener at økt studiestøtte vil medføre en umiddelbar effekt, mens satsingen på studentboliger vil ha positive ringvirkninger i et langsiktig perspektiv.

– Det handler om hvordan vi best kan forberede oss for ikke bare i år, men også mange år fremover.

Kommentarer