This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=3&feed=rss2

Mange har ubevisst forhold til pensjonssparing. Det kan få store konsekvenser.

Pensjon er i tiden som aldri før. Avisene vier temaet spaltemeter på spaltemeter, og på TV raser debattene. Mange unge virker å ha et avslappet forhold til pengene de skal leve av når de når pensjonsalder, men et enkelt regnestykke viser at det kanskje kan være lurt å ha pensjonssparing i bakhodet, når du en gang skal diskutere betingelser med en fremtidig arbeidsgiver.

Tall Bergen Student-TV har fått fra Sparebanken Vest, viser at pensjonsutbetalingene til to personer med en inntekt på 450 000 kan variere med 40 000 i året, avhengig av hvor mye arbeidsgiver sparer.

Det er viktig å presisere at dette ikke er penger som blir trukket fra lønnen, men sparing som arbeidsgiver skal betale inn på den såkalte innskuddspensjonen.

Med dagens regelverk er arbeidsgivere forpliktet til å betale 2% av lønnen inn på pensjonssparing, mens det er muligheter for å betale 5%. Det er her den store forskjellen kan forekomme.

Flere typer opptjening

For å komplisere bildet enda mer, kan en legge til at pensjonssparingen foregår et annet sted også. Størsteparten av pensjonen du vil motta vil komme fra Folketrygden. Denne sparingen har staten påtatt seg ansvar for.

All inntekt du har, om det så er å levere aviser en gang uken som 13-åringen, blir registrert, og 18,1% av dette blir spart hos NAV. To personer med lik inntekt, vil altså ha lik pensjonssparingen i Folketrygden. For personer med høy inntekt vil sparingen være annerledes, men det lar vi ligge nå.

Vanskelige termer

Synes du det er mange merkelig ord og uttrykk som blir brukt om pensjonssparing? Ingen grunn til bekymring. Også høyt utdannede økonomer sliter med å henge med når det blir snakk om pensjon.

– Man bruker for vanskelige ord, og det er en utfordring. Jeg har holdt mange orienteringsmøter for ansatte, og med en gang tema pensjon kommer opp, går rullegardinen ned for mange. Vi har oss selv å takke for det, sier assisterende banksjef i Sparebanken Vest, Tord Bjørnstad Tøsse.

– Folketrygden har blitt reformert og skulle da bli enklere, jeg synes den har blitt vanskeligere å forstå. I tillegg har man en tendens i bransjen til å henvise til G-er (grunnbeløp i Folketrygden, 82 122 kroner fra 01.05.2012), indekser og det ene med andre. Jeg kan godt forstå at mange opplever det som utfordrende, fortsetter han.

Han kommer med følgende tips til studenter som snart skal ut i jobb.

– Det er å være bevisst at pensjonsavtalen er en del av lønnen din er viktig. Blir du ansatt et sted, og jobber mer enn 20%, har du krav på medlemskap i en pensjonsavtale. Det er viktig å vite at hvor mye som spares for deg, har stor betydning for hva du vil motta i pensjon når du en gang blir pensjonist, avslutter han.

 

Kommentarer