This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

Siden tidlig på 2000-tallet har ordet ”gate” fått en noe annerledes betydning. Når sekken åpnes og sjablongene trekkes ut, er ikke lenger betongboksen nede på hjørnet bare en boks av betong. Det er kunst. Gatekunst.

Gatekunst forekommer i flere ulike former hvor klistremerker, graffiti, wheatpaste og sjablonger er noen av dem. Rita Rohdin Nyhuus fra FRØ productions var den første i Norge som skrev masteroppgave i gatekunst. I disse dager holder hun sammen med Lillian Støa kurs for ungdom i nettopp sjablongkunst. Selv mener Nyhuus det er en spennende kunstform som alle kan mestre og som dessuten ikke sprenger studentbudsjettet.

– Du trenger en datamaskin, enten en overhead eller prosjektor, tegnesaker, papp og en spray du kan få til 45 kroner, så det er absolutt noe alle kan holde på med, forteller hun.

Sjablongkunsten utføres ofte på ulovlige plasser, noe som gjør at kunstnerne bruker dekknavn. Likevel er det flere av dem som oppnår stor internasjonal suksess – deriblant Dolk fra Bergen. I tillegg til å ha oppskriften på kunsten i seg selv, har Nyhuus også en klar tanke på hvorfor de verdenskjente sjablongkunstnerne har oppnådd den berømmelsen de har i dag.

– Du må jobbe med et budskap. Stedsbestemt gatekunst og politiske budskap slår ofte an. Jeg tror folk liker at folk mener noe, avslutter hun.

Kommentarer