This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

På fredag ble Studentimpulser arrangert på Logen. Professor Jostein Gripsrud deltok i debatten “Dagens dumme studenter”, og tok for seg bergensstudentenes kulturkunnskaper og preferanser nå i forhold til før. 

Fra 18.00 var det fullt kjør både i teatersalen og i baren, og med gratis middag i magen kunne studentene delta på debatten med Jostein Gripsrud og Natt&Dag-redaktør Håvard Nyhus.

– Vi har mange indikatorer på at folk ikke kjenner til de mest kjente navnene i kulturhistorien, til og med den mest overfladiske kunnskap mangler. Det er et tegn på at noe har skjedd med den historiske hukommelsen, sier Gripsrud.

Professoren presiserer at det ikke handler om å klage på ungdommen, men at det finnes spesifikke ting og mønstre som utmerker seg.

– Det er ikke iq-en det er noe galt med. Ungdommen er jo strålende på mange vis, sier Gripsrud.

 

Tidens tann vil slipe vekk mye


Jusstudent Peter Hatlebakk  mener at den virkelig gode musikken og litteraturen vil bestå, om den er bra nok.

– Livet er for kort for dårlig musikk og dårlig litteratur. Jeg tror tidens tann vil slipe vekk mye av det dårlige og det irrelevante gjennom årenes løp, sier Hatlebakk.

Også forfatter Tore Renberg er enig i dette, men mener det viktigste er å få et kick av blant annet musikken man hører på, og ikke nødvendigvis hvem og hva det er.

– Jeg har troen på at det som er bra vil overleve fordi det er bra, og fordi du får en sterk opplevelse av det, sier Renberg.

Forfatteren mener at om han har skrevet sine litterære verk godt nok, vil de få være med videre i kulturhistorien.

– Det er jo så klart mitt ønske at bøkene mine skal leve videre. Da er det min jobb å skrive så fengende, medrivende og interessante bøker at de klarer det av seg selv, sier han.

 

Ønsker en tredje undersøkelse

I 1998  utførte Gripsrud en undersøkelse blant studenter i Bergen. Han gjentok undersøkelsen ti år senere i 2008, og kom fram til at de visste mindre om vår kulturarv, og liker for eksempel færre sjangere innen musikk.

Professoren har ambisjoner om å fullføre en tredje undersøkelse i 2018.

– Det er det siste jeg gjør før jeg trekker meg, tror jeg, sier Gripsrud.

– Da kan vi virkelig begynne å snakke om utviklingslinjer, sier han.

 

Kommentarer