This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=3&feed=rss2

Ved fornying av leiekontrakten krever Studentskipnaden i Bergen (SiB) at beboerne legger frem dokumentasjon på at de har hatt en viss studieproduksjon de forhenværende semesterene. – Hårreisende, sier Velferdstinget.

Beboerne må i følge SiB Bolig oppnå minimum 15 studiepoeng per semester for og fortsette å bo i studentboligen.

– Årsaken til dette er at Kunnskapsdepartementet krever dokumentasjon fra oss som viser at våre beboere er studenter, da vi har fått statsstøtte til byggingen av studenboligene, sier direktør i SiB Bolig, Thorbjørn Haug.

Beboerne blir derfr bedt om å selv sende inn dokumentasjon til SiB.

– Vi har bedt studentene om å gi oss en skjermdump-fil av Studentweb-siden deres, da dette er den enkleste måten å gjøre dette på, sier Haug.

 

Velferdstinget reagerer

Dette mener Velferdstinget er hårreisende, da dette innebærer at SiB får tilgang på informasjon de ikke har krav på.

– Ved å ta en skjermdump-fil av studentweb, gir studenten fra seg ikke bare studieprogressjonen sin, men også karakterene sine og personnumret sitt. Dette har ikke SiB noen rett til å se, det er en sak mellom studenten og utdanningssituasjonen, sier leder i Velferdstinget, Audun Kjørstad.

Velferdstinget reagerer også på at SiB krever mer av studentene enn det lovverket gjør.

– Lovverkjet stiller krav om at studenten må være oppmeldt i minst 15 studiepoeng per semester, mens SiB krever at studentene må produsere minst 15 studiepoeng per semester. Dette er to vidt forskjellige ting, sier Kjørstad.

 

Håper at SiB viser skjønn

Haug sier at årsaken til dette er at departementet har tolket denne forskriften til at man må ha en studieprogresjon på minimum 15 studiepoeng per semester for å regnes som student.

– Det kan være et problem for noen. Si for eksempel at du er førsteårsstudent og har valgt feil retning eller et for krevende studie og derfor ikke klarer å oppnå de 15 studiepoengene. Skal du da ikke ha rett til å bo videre i boligen og prøve et nytt studie neste år? Her håper og tror jeg SiB vil vise litt skjønn, sier hovedtillitsvalgt ved Løbergsveien Studentboliger, Emil Lie Hansen.

Han mener også at det er oppsiktsvekende at få studenter og beboere er klar over dette kravet, da man i følge Haug har hatt dette kravet lenge.

– Det står på nettsiden vår, i tilegg sender vi ut et brev til beboerne og ber om dokumentasjon når leiekontrakten skal fornyes, sier Haug.

 

Vil se på praksisen på nytt

Hansen har bodd i en SiB studentbolig i to år og hadde ikke hørt om dette kravet før han i januar fikk brevet hvor det ble lagt fram at SIB trengte denne dokumentasjonen for å fornye konbtrakten hans.

– Det kom veldig brått på, og jeg mener SiB burde gitt beboerne en mer klar beskjed for eksempel et halvt år i forveien, sier Hansen.

SiB Bolig ser problemene og er enige at noe må endres. De vil derfor se på alternative måter å dokumentere beboernes studieprogresjon på i tiden fremover.

Kommentarer