This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

Marinbiolog Mari Bjordal ved Universitetet i Bergen har skrevet masteroppgave om tang, og bruker tang og tare både som pålegg på skiva og ingrediens i morgengrøten sin. Hennes favoritt er tørket sukkertare på ristet brød med smør, og Bjordal håper flere vil åpne øynene for tang og tare til matlaging. Visste du for eksempel at kjønnsorganet på grisetangen, reseptaklene, er havets ekvivalent til kapers? At smaken på sølen kan minne om lakris? Eller at grisetangdokka smaker som en blanding av trøffel, hummer og krabbe? 

I Asia har tang og tare vært brukt naturlig som ingrediens i matlaging i århundrer, og med bølgen av asiatisk mat har også noen av algene nådd Norge. Kanskje har du smakt, eller til og med liker, sjøgresset som ofte kommer med ristede sesamfrø til sushi? I så fall har du smakt på wakame-algen! Langs hele norskekysten bugner det av tang- og taretyper som kan brukes til mat, som for eksempel sukkertare, søl, grisetang og remmetang. Sukkertare kan kuttes opp og bakes i ovnen til chips, søl kan du tørke og knuse over grøten, mens tørket remmetang kan minne om spaghetti når det kokes. 

Men før du skal ut på tangjakt, er det et par ting du må huske på. Mye tang og tare som vokser i nærhet til by- og havneområder kan være forurenset, så sørg for å dra til steder hvor sjøen er i bevegelse, og som ikke ligger tett på boligområder eller bebyggelse. Bor du i Bergensområdet anbefaler Bjordal å ta turen ut til Øygarden, et mekka for tang og den nye up and coming oppdrettsvaren; sukkertare! 

Vær også oppmerksom på at tang og tare kan inneholde en god del jod, som i for store mengder ikke er bra for kroppen. Bjordal forsikrer allikevel om at det ikke er noe å være bekymret for, så lenge man spiser med moderasjon.

Så, er du klar for å utforske havets grønssakshage? 

 

Kommentarer