This text will be replacedhttp://bstv.no2/?cat=4&feed=rss2

I følge Kondomeriet sin undersøkelse fra 2017 svarte 85 % gutter og 45 % jenter at de onanerer ukentlig eller oftere. Det er ofte slik at gutter tuller og snakker mer onani, mens når jenter gjør det er samtalen mer skikkelig og seriøs. Hvorfor er det slik at onani skal være så tabubelagt?

Skammen rundt onani

I følge sexolog Nora Elise Støldal er det en del skam knyttet til det å onanere som sitter igjen fra historien, og hun sier at tabuet rundt onani i dagens samfunn kommer fra denne skammen.

–  Jeg tror at skammen kommer fra religion, i den grad at de ser på seksualitet som en sosial konstruksjon. Det gjorde de for veldig lenge siden, og det sitter veldig i ryggmargen vår, at det å onanere ikke er helt akseptabelt, forteller Støldal.

Problematisk debatt

Professor i kulturvitenskap Tone Hellesund forteller at debatten om onani har vart i mange hundre år.

–  Onani har blitt sett på som veldig problematisk både fra et religiøst synspunkt, men kanskje først og fremst fra et medisinsk synspunkt, dette gjelder for både menn og kvinner. Mye av debatten om onani har gått fra at onani er farlig, videre til at onani er mindreverdigende, men i dagens samfunn er det ikke så ille, sier Hellesund.

–  Ingen har sluppet fri for frykten for onaniens enorme skadevirkninger, forklarer hun videre.

Hva sier studentene?

0% av kvinnene som svarte på undersøkelsen om onani fra kondomeriet sa at de onanerte flere ganger daglig, til forskjell fra guttene hvor 7% sa de gjorde det flere ganger daglig.

Studentene vi intervjuet på gaten av begge kjønn sa derimot at de hadde et veldig godt forhold til onani. De fleste sa at onani var åpent for debatt i vennegjengen og bare en sa at det var et strengt tabu i vennegjengen.

Vi mottok reflekterte tanker rundt temaet, hvor studentene kom frem til at tabuet rundt onani kanskje sto sterkest hos jenter, da de fra ung alder blir lært opp til å være forsiktige med seksualitet og kropp. Jenter blir også gjerne lært opp fra ung alder å kle seg opp i pene, uskyldige kjoler, hvor gutter derimot får mer rom for tull og tøys.

Takk til Studentersamfunnet og Bergen Offentlige Bibliotek for at vi fikk lov til å filme under arrangementet. 

 

Kommentarer