This text will be replacedhttp://bstv.no2/?cat=4&feed=rss2

I forbindelse med filmpremieren på «Logan» inviterte Bergen Kino til «mannekveld» med øl, kjøtt og manndomsprøve med verdens sterkeste chili. Dette skapte het debatt rundt arrangementet. Mange følte seg ekskluderte og at det ble spilt på en utdatert kjønnsrolle. Kritikken førte til at Bergen Kino nå har endret navnet på arrangementet til «premierefest».

Anne Marit Holsen jobber som markedskonsulent ved Bergen Kino og er litt «månebedåtten» (bergensk uttrykk for «himmelfallen» red.anm.) over at arrangementet har skapt så mye oppstyr i sosiale medier. Hun forklarer at tanken aldri var å ekskludere noen ved å stelle i stand noe ekstra for en storfilm som dette.

– Siden dette etter alt å dømme er den siste Wolverine-filmen med Hugh Jackman, ville vi gjøre noe spesielt. Det var mer eller mindre tilfeldig at vi valgte å kalle dette «mannekveld». Dette er jo en film som gjerne appellerer til menn, ja, men selvfølgelig andre også. Men så ble det «mannekveld», forteller Anne Marit Holsen.

– Merkelig å kjønnsdele en kinofilm i 2017

Nede blant tegneseriehyllene på Outland står ansatt Marte Haugsbø og hun er ikke overrasket over kritikken som oppstod.

– Det er er litt merkelig å kjønnsdele en kinofilm i 2017. Den hører til et franchise og en kultur som allerede har litt problemer med å inkludere kvinner. Bergen Kino kunne holdt seg for god til å dele det opp med kjønn på den måten.

Tora Kristiane Madsen Finne, som studerer Tverrfaglige Kjønnsstudier, har vært aktiv i debatten på den kritiske siden og mener dette bør endres på.

– Kjønnsrollene står ganske sterkt i Norge. Og ved å ha offentlige tilstelninger som dette og ved å kalle det «mannekveld» så er det med å forsterke nettopp dette. Og det kan være et problem for de som føler de ikke passer inn i de og de rollene.

Det må være greit

En som har et litt annet syn på dette temaet er studenten Fredrik Bergmann. Han mener noen viser litt hårsårhet når de klager på terminologien, og det må være greit å kalle noe for en «mannekveld».

– Jeg føler det er viktig at vi har ytringsfriheten og at vi kan kalle ting det vi vil. Så må folk ta det med en klype salt og «shrug it off».

Uansett hvor en står i denne debatten så er det siste gang vi får se Hugh Jackman i rollen som mannen med adamantiumklør. Filmen har premiere 3. mars.

Kommentarer