This text will be replacedhttp://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

Hvorfor er egentlig vegetartilbudet i Bergen så dårlig? Vi har testet ut noen steder du burde sjekke ut om du vil droppe kjøtt, eller er veganer.

Pasta Sentralen (eller Pasta Sentral som det egentlig heter) og Kroathai er stedene vi har vært. Turen gikk først til Pasta Sentral, hvor du kan få en rekke vegetarretter, i tillegg til tilpasset veganmat om du ønsker det.

– Vi ser at det er mange som bestiller vegetarretter, også blant dem som vanligvis spiser kjøtt. Derfor har vi utvidet vegetarmenyen siden vi åpnet i 1988, men selv da var det viktig for oss å ha et utvalg av vegetarmat. Da vi åpnet hadde vi to typer vegetarpasta, nå har vi fjorten, forteller eier Joseph Mohsen.

Pasta Sentral ligger i Vestre Torggaten 5. Restauranten tilbyr 10% studentrabatt, og halv porsjon til halv pris. Perfekt til lunsj, i følge Joseph. Det finnes også en Pasta Sentral i Loddefjord.

Hvorfor tror du vegetartilbudet ute er så dårlig?

– Kanskje fordi nordmenn har en tanke om at hvis du skal spise ute så må det være kjøtt, og det er jo ikke sant.

For det er absolutt et marked for et bredere utvalg av vegetarmat. Det er ingen hemmelighet at flere kutter ned på hvor mye kjøtt de spiser, og blir såkalte fleksiterianere.

– Det er umulig å stå i mot en god vegetarpasta med squash og aubergine. Det går ikke. Det er umulig. En god vegetarpasta har alt du trenger for å overleve. Du trenger ikke kjøtt for å bli mett, du trenger pasta.

Vi går glade og mette fra Pasta Sentral, og videre til det neste stedet vi skal besøke. Thai-restauranten Kroathai i Nygårdsgaten tilbyr både vegetariske og veganske retter. Her kan du få 15% studentrabatt.

– Det er lett å lage både vegetar- og veganmat, og det er kun fantasien som setter grenser, forteller eier Lisa Mayom Khruawan. Når det kommer veganere på besøk i restauranten bruker jeg mye kokosmelk, eller lager wok med krydder. Man trenger hverken kjøtt, egg eller meieriprodukter for å lage god mat.

Vi får bli med ut på kjøkkenet, hvor Lisa viser oss hvordan hun enkelt lager en vegansk wok med nudler, tofu, ferske grønnsaker, krydder og soyasaus.

– Jeg bruker en del chili, og alltid peanøtter. På grunn av nudlene tilsetter jeg og en del rent vann. Grønnsakene er alltid ferske så det blir en krunsjy kontrast til nudlene.

På både Pasta Sentral og Kroathai får vi smake på vegetariske retter. Vi skulle gjerne ha testet ut litt flere steder, men magen er full. Noen andre steder i byen med et godt utvalg av vegetarretter er Kafé Spesial, Arti, Alléhjørnet og Pygmalion.

De fleste restauranter i Bergen tilbyr et vegetarisk alternativ, men utvalget er ofte begrenset. Det finnes ingen rene vegetariske restauranter, slik som i både Oslo og Trondheim.

Kommentarer