This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

HPV-viruset har den siste tiden fått ett større fokus i media grunnet farene det utgjør. Begge kjønn kan være smittebærer av viruset. Fra 1. november vil vaksinen være gratis for jenter født etter 1991, men guttene har ikke tilgang på vaksinen kostnadsfritt ennå.

HPV-viruset kan føre til flere forskjellige typer kreft som kan ramme både kvinner og menn. Det finnes derimot en vaksine som kan hindre at man får dette viruset som smitter gjennom seksuell aktivitet.

— HPV-vaksinen er jo kjent som livmorhalsvaksine, men det kan absolutt føre til andre typer kreft og da også hos gutter. Eksempler på dette er peniskreft, kreft i svelg og analkreft. sier sykepleierstudent Britt Helen Grindheim

— HPV er den mest vanlig seksuelt overførbare sykdommen vi har. Vi regner med at ca. 70 % blir smittet av dette i løpet av livet, forteller leder ved helsestasjon for ungdom og studenter Agnes Giertsen. Man kan altså se at viruset har blitt mye mer utbredt de siste årene. Dette også fordi ungdommer nå er mer seksuelt aktive enn ungdommer før.

— Det er viktig fordi at jo flere som er vaksinert jo bedre beskyttet er man, sier Agnes Giertsen leder ved helsestasjon for ungdom og studenter om hvor viktig det er at folk vaksineres for HPV.

 

Begge kjønn kan være smittebærere, men bare kvinner får vaksinen gratis

— I klassebesøk er den første hånden som går opp gjerne gutter som spør: «Hvorfor er ikke dette gratis for meg?», forteller Grindheim.

Sykepleierstudentene synes det er veldig bra at guttene bryr seg og engasjerer seg i dette, men kan fortelle videre at grunnen til at det ikke har blitt gratis for gutter ennå er økonomiske aspekter og at det ikke er blitt utført den samme forskningen på gutter enda.

— Vi skulle jo også ønske at gutter kunne bli vaksinert og at HPV-vaksinen skal bli gratis for dem også. Det vet jeg at det jobbes med og jeg vil jo tro at det høyst sannsynlig vil komme inn i basisvaksinasjonsprogrammet også for gutter etterhvert. Slik er det i andre land, som f.eks. Danmark og Australia, forteller Giertsen.

 

Prosjekt for å få ett større fokus på HPV-vaksinen

Studentene Marianne Jørs, Britt Helen Grindheim, Monica Helen Sæle Kårstad, Amanda Bø Fjell og Vigdis Gudmundsdottir har sammen med emneansvarlig ved HiB Ruth Marie Donnovan og helsesøster Agnes Giertsen gått sammen om å igangsette et prosjekt for å fremme fokuset på HPV og vaksinen man kan få for å forebygge dette.

— Prosjektet går ut på at vi i samarbeid med Bergen kommune og Folkehelseinstituttet har fått i oppgave å spre informasjon om denne vaksinen til studenter, sier Jørs. Hun forteller videre at de i hovedsak så for seg å nå ut til studenter på HiB, men at de etterhvert skjønte hvor viktig dette budskapet er og ønsker å nå ut til studenter ved alle utdanningsinstitusjonene i Bergen.

Som en slags avslutning på prosjektet skal studentene 25. oktober arrangere en HPV-dag på høyskolen der blant andre overlege Sveinung Sørbye skal holde et foredrag.

— Vi håper å kickstarte med litt vaksine, at det blir en live vaksinering av oss innad i prosjektet som ikke har tatt den enda, forteller Grindheim.

— Det blir en liten fest, rett og slett, avslutter Britt Helen Grindheim.

Prosjektet til sykepleierstudentene kan du følge på Instagram under brukeren «@HPVinfo.hib».

Kommentarer