This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

Tidlig tirsdag morgen var det frokostmøte i biblioteket i Bergen. Til tross for at det var tidlig på dagen hadde flere unge folk kommet for å se debatten «Muslim vs. feminisme». Deltakerne i debatten var SKAM-stjerna Iman Meskini, Amina Bile og Mawea Mahmood.

Mawea Mahmood er forretningskvinne og en landsrådsmedlem i  Røde Kors Ungdom. Hun forteller at hun ikke er særlig glad i bruken av begrepet feminisme, fordi det bidrar til at man begynner å generalisere hva det er å være likestilt, fri og oppgående. Det burde være en implisitt i hverdagen.

– Det er også viktig å påpeke at muslimer er som alle andre mennesker. Det å se på kvinner som muslim eller minoritet vil automatisk nedgradere dem og noen vil derfor ha mindre forventinger til hva de kan, sier hun.

Kainat Tararr fra Muslimske Studenter i Bergen mener at alle bør ha like rettigheter og mulighet for utdanning, samt bekjempe maktmekanismer i samfunnet. Begrepet «feminisme» ble i debatten fremstilt på en negativ måte, men ikke som et tabu.

– Ja, det er forventninger som stilles til den som bruker hijab og er feminist. Noen kan tenke at det er motpoler, at er du muslim så kan du ikke være feminist. Det er absolutt ikke det. Man skal ha like rettigheter, om det skulle være å tildekke seg eller ikke gjør det. Det er opp til enhver person, sier Kainat Tararr.

Solveig Svensson studerer kjønnsstudium ved Universitetet i Bergen, og deltok i debatten. Svensson mener at det kan være utfordrende for flerkulturelle feminister å uttrykke seg.

– Fra et vitenskapelig syn tenker man at feminisme ofte er «hvit feminisme», og om det er en annen så er det vanskelig å kjenne seg igjen i det. Noen teorier sier at feminisme ble brukt til å kanalisere og undertrykke andre grupper. Dette er grunnen til at begrepet er blitt et negativt ladet ord, mener Solveig Svensson.

Kommentarer