This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

Mediehusene i landet er preget av nedbemmaning, og det er trangt om arbeidsplassene. Tallet på unge som vil studere journalistikk er høyt, men hvor mange ut av dem er det plass til i bransjen?

– Umulig å fastslå en fasit

Prosjektredaktør i Bergens Tidende, Ingvild Rugland fastslår at det er umulig å gi en fasit på hvor stor sjansene er for å få jobb som fersk journalist. Sjansene for å få seg jobb var større for fem år siden enn det er i dagens marked. Hvis en har lyst på jobb per dags dato må man være svært dyktig.

– Hvis man er en flink journalist, så vil det alltid være behov for det, forklarer Rugland.

Hun understreker imidlertid et viktig standpunkt, og det er at slik situasjonen er nå, så er mange av mediehusene i nedbemanning. Da sier det seg selv at man ikke kan oppbemanne.

– Samtidig så kan vi ikke ha en situasjon der vi ikke ansetter på sikt, for man må utvikle seg, påpeker hun.

– Kun 15% får plass

Leder for journalistikkstudiet ved Universitetet i Bergen, Astrid Gynnild ser positivt på de høye søkertallene på journalistikkstudiet, og omtaler situasjonen som en luksussituasjon. Årsaken til det er at det er kun 15% av de som har satt journalistikk som første prioritet som får plass til høsten ved studiet.

Det at dagens unge generasjon tør å ta en sjanse på journalistutdannelsen tolker Gynnild som et godt signal, og hun ser på det som et tegn på at studentene er bestemt på å bygge et godt samfunn.

– Journalistikk er viktig på alle måter, kanskje enda mer viktigere fremover nå. Det er åpenbart at studenter brenner mye for å ta studiet, forklarer Gynnild.

– Lurt å ha en “base”

Enkelte journalister har begynt å satse på frilansing, på grunn av vanskeligheter ved å få en fast jobb på markedet. Ingvild Rugland mener at dersom man som journalist skal etablere seg som frilanser, så er det lurt å ha en “base”. Erfaring er også noe Rugland mener kan være ideelt å ha dersom en skal satse på det området av journalistikk.

– Hvis du er helt nyutdannet, og har lite erfaring så tror jeg det er nokså krevende å jobbe seg inn som en frilanser, understreker Rugland.

 

Kommentarer