This text will be replacedhttp://bstv.no2/?cat=1&feed=rss2

Hvert år faller flere titalls eksamener på datoen 18. mai, noe som rammer flere hundre studenter. Fem av seks lister i Studentparlamentet ved UiB har stilt seg imot eksamensdatoene, men møter motstand.

Ikke en gunstig dato

– Folk sitter på lesesalen med bunad og hater livet, sier Eirik Lie Reikerås, listeleder for Det eneste reelle alternativ (DERA).

DERA har gjennom sine snart tre år som liste ønsket å kjempe frem deres kjernesak om eksamensfri 18. mai. De fleste av listemedlemmene har allerede vært i situasjonen hvor de ikke har fått feiret 17. mai grunnet eksamen dagen derpå.

Reikerås er kjent med situasjonen, tror mange studenter dropper å ta eksamen 18. mai. Dette syntes han er grunn nok i seg selv til å flytte eksamen. Han sier at 17. mai er en nasjonal høytidsdag som alle bør få lov til å da del i fra morgen til kveld.

– Det er veldig useriøst og irriterende at studenter skal bli utelatt fra denne dagen, påpeker han.

Tror på endring

Viserektor ved Universitet i Bergen, Oddrun Samdal, skriver i en mail til BSTV at det er nødvendig å bruke alle tilgjengelige dager i mai for å få kabalen til å gå opp, men at institusjonen ønsker å skjerme datoen så langt det går.

Reikerås forteller at saken jevnlig blir tatt opp på studentparlamentets møter, men at de enda ikke har fått gjennomslag for å innføre eksamensfri denne datoen. Fem av seks lister stemte i fjor for forslaget til DERA om eksamensfri 18. mai, men ble fortsatt i mindretall da både fakultetsrepresentanatene og Sosialdemokratisk liste gikk imot. Han legger også til at det er et splittet Studentparlament.

Leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen (SPUiB), Johanne Vaagland ønsker ikke kommentere saken så lenge den ikke blir vedtatt i SP.

Lurer du på hvordan studentpolitikken fungerer? Se her.

Ødelegger nasjonaldagen

Også noen studenter som satt på studentsenteret den 16. mai viste sin fortvilelese over eksamensdatoen. Begge er enige i kjernesaken til listen DERA.

– Det er en nasjonal feiringsdag, så det er veldig dumt å sitte her, sier Mari.

Mari og Bjørnar går Sammenliknende Politikk ved UiB og hadde begge eksamen 18. mai. De har begge jobbet sturkturert gjennom semesteret, men føler de ikke kan helt slappe av og feire på nasjonaldagen.

– Synd for de som jobber jevnt og trutt hele året, avslutter Mari.

Har du tips til saker som kan være noe for Bergen Student-TV?
Kontakt redaksjonen på: tips@bstv.no

Kommentarer