This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

Hun har blitt forsøkt tiet i hjel, sensurert, og til og med truet på livet i Tyrkia som følger av hennes kontroversielle kunst. Sükran Moral har i samarbeid med kuratorer ved KODE kunstmuseum Bergen nå lagt frem den omdiskuterte kunstutstillingen kalt My pain, my rebellion.

Hun presenterer samfunnsspørsmål.

Et stikkord for Morals kunst er frihetsberøvelse, dette er tematikken som har forankret seg i hennes selvbiografi. Morals kunst problematiserer temaer som blant annet barneekteskap, kjønn, omskjæring, flerkoneri og vold mot kvinner.

– Vi foreslo for Moral å kalle utstillingen for Pain, men hun vil ta det hele et skritt lengre og kalte det for My pain, my rebellion for å gjøre det mer personlig, sier KODEkurator Marie von Møller.

Som 12 åring ble Moral nektet skolegang. Noen år senere ble det klart at hennes foreldre ville tvinge henne til å gifte seg med en eldre mann. Moral måtte flykte hjemmefra.

Utfordrer etablerte hierarkiske strukturer

I en performance kalt Marriage with three men, bruker Moral humor for å vise alvorlighet. Perfomancen viser et bryllup der hun selv vies tre halvvoksne gutter. Dette er et stikk mot praksisen knyttet til flerkoneri og barnebruder – temaer som hun selv stadig vender tilbake til.

Aktuelt tema i Norge.

I Norge har vi gått forbi den milepælen som Moral nå kjemper mot, men man skal likevel ikke utelukke muligheten om at noen av temaene kunstneren tar opp er aktuelt i Norge.

–  I enkelte innvandrermiljø i Norge reiser unge kvinner tilbake til sitt hjemland og bli giftet bort, sier kuratoren Eli Okkenhaug veldig forsiktig.

Integrering og mangfoldsdirektoratet (IMDi) registrerte omtrent 476 tilfeller av gjennomførte tvangsekteskap  i Norge i perioden 2004 til 2014.

 

Kommentarer