This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

En delegasjon med deltakere fra bl.a. SAIH, støttekomiteen for Vest-Sahara, FO-studentene og en rekke norske politiske partier dro i midten av januar til Marokko for å forsøke å ta seg inn i Vest-Sahara. Delegasjonen ble aldri motkjempet med vold, men marokkanske myndigheter lyktes i å nekte dem innreise.

SAIH er Norges største studentbevegelse for internasjonal solidaritet. Hvert semester finnes det en valgfri del av semesteravgiften. Disse pengene går til SAIH.

Manglende ytringsfrihet

Leder for SAIH i Bergen, Thea Willoch Njaastad forteller at målet for turen var å skape oppmerksomhet rundt saharawienes (lokalbefolkningen i Vest-Sahara) rettigheter, og rundt at det må gjennomføres en folkeavstemning om Vest-Saharas uavhengighet.

– Det er den desidert største delegasjonen som har reist ned noen gang, forteller Njaastad.

Blant politikerne som var med på turen var Morten Hønsi Følling og Olav Strøm fra Unge Høyre. Følling forteller at Vest-Sahara er et av landene i verden med lavest politisk frihet.

– De har ikke de rettighetene vi tar for gitt her i Norge, som f.eks å si hva de vil og å demonstrere, sier Følling. Han ser det som grunnen til at saken har så bred politisk enighet her til lands.

Njaastad forklarer at demonstrasjoner foregår ved at saharawiene demonstrerer fredelig frem til politiet kommer og begynner å sparke og slå dem.

– Det vil de ikke at utlendinger skal se. Derfor blir de ekstra strenge i perioder hvor de foregår demonstrasjoner, og nekter utlendinger innreise, sier hun.

#ReferendumNOW og #BlueFinger

Strøm mener at selv om de aldri nådde Vest-Sahara så var turen viktig for å skape oppmerksomhet rundt saken.

– Det hadde såklart slått bedre an hvis vi hadde kommet inn i området, men vi gjorde det beste utav det, sier han. Strøm forteller at de har skapt oppmerksomhet rundt saken ved hashtaggene #ReferendumNOW og  #BlueFinger. Sistnevnte går ut på at man tar blått blekk på en finger, slik man ville gjort ved stemmegivning i  en del utviklingsland.

Strøm forteller at turen var full av gode øyeblikk, men også noen dårlige. Det verste øyeblikket syns han var da de holdt på å bli fratatt passene sine i en politikontroll i byen Guelmine. Gruppen sto på sitt og krevde passene tilbake før de dro videre. Etter lang diskusjon, hvor politifolkene bl.a. fant frem batonger og maskingevær, fikk Strøm og de andre passene tilbake.

Vest-Sahara er rikt på ressurser. Det har forekomster av olje og mineraler, i tillegg til store forekomster av tunfisk, og er dermed et økonomisk viktig område.

Internasjonalt press avgjørende

Følling mener at veien videre for Vest-Sahara er avhengig av hvilket press som legges på Marokko.

– Med mindre det kommer et stort press på Marokko, tror jeg situasjonen kommer til å stå stille. Men jeg tror ikke engasjementet internasjonalt er like stort som det er i Norge, sier han. Følling forklarer at Frankrike, som er alliert med Marokko, er med å blokkere for at FN-utsendinger får rapportere ut fra Vest-Sahara.

SAIH-leder Willoch er urolig for at dagens ungdom skal bli utålmodige.

– Det er grunn til å være bekymret for at den nye generasjonen som vokser opp blir lei av å vente, og ønsker en ny krig. Det er ingen tjent med, verken Vest-Sahara eller Marokko, understreker hun.

Kommentarer