De siste ukene har det ligget bygninger på vannet i Vågen. Først en villa, og den siste uken også en leilighet. Villaen er unik og det er bare den ene som skal lages. Den mindre leiligheten er en del av en serie med flytende boliger med navnet Etcet Cat som snart blir tilgjengelige på markedet i Norge.
Leilighet på bølgene
Den siste av bygningene til å drive inn i Vågen er Etcet Cat. Den kommer i størrelser fra leilighet med 40 kvadratmeter til et helt hus på 250 kvadratmeter. Navnet er en forkortelse fra etcetera katamaran siden alle er bygget på katamaranskrog og den kommer i mange variasjoner.
De blir designet i et samarbeid med finske Guy Design Group og båtdesigneren Guy Lönngren. Husene er ikke ment for å være en konkurrent for vanlige båter og skip. De er inneskjærsbåter som ikke er meningen at skal kjøres på åpent hav.
– I Solheimsviken i Bergen bor som eksempel rundt 50 mennesker i båt, forteller Ove Hagen en av Flytende Bolig sine salgsveiledere.
Grønne løsninger
De boligene som ligger i Vågen er koblet til vann og strøm, men boligene trenger ikke være det. Det skal brukes flere typer fornybar energi.
– Denne kommer i forskjellige priser fra rundt 2 millioner og oppover, sier Hagen. Han utdyper at prisen avhenger av først og fremst størrelsen, men også av utrustningen. Den utrustningen kommer i stor grad i form av strømløsninger.
De typene fornybar energi som brukes er solkraft med solpaneler, vindkraft med lydløse vindmøller og vannkraft.
Vann kan komme fra land, men også som oppsamlet takvann, i vanntank og man kan omgjøre saltvann til drikkevann.
Livet på havet
Mesteparten av vårt lovsystem er jo tilpasset at bygninger befinner seg på land, da kan det skje noen rare ting på havet.
Posten er kanskje den største komplikasjonen, da må man ha en landadresse eller få posten sendt til slektninger.
Bankene kan også gjøre det litt vanskelig å få brukt BSU-en på en flytende bolig. De er jo registrert som båt og da kan man ikke ta boliglån på dem. Båtlån er et alternativ med litt høyere rente og litt høyere egenandel.
De mer båtvante lurer gjerne på grunnsmøring og frost. Boligen må grunnsmøres omtrent hvert annet år og da må man leie en sterk nok kran. Om vinteren kan man ha et boblesystem rundt boligen sånn at det ikke fryser inntil den.
– Det fine ved å bo på sjøen er at du kan ha sjøaktivitetene rett fra der du bor, forteller Hagen. Da kan man også fiske fra huset.