This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

Torsdag denne uken kunngjorde Raftostiftelsen at årets menneskerettighetspris vil gå til den honduranske Jesuittpresten, Ismael Moreno som er bedre kjent som Padre Melo.

Bruker media mot styretsmaktene.

Honduras har en av de høyeste mordratene i verden og er et av de landene som det er farligst å være journalist i. Padre Melo bruker radiokanalen Radio Progreso og ERIC (Equipo de Reflexión, Investigación y Comunicación) til å undersøke og formiddle årsakene til volden som foregår mot de svakeste i samfunnet.

Han er en lite kjent internasjonalt og Raftoprisen er den første prisen presten har motatt.

Som prest mener han at det er viktig å stå opp for de gruppene som blir utsatt for overgrep.

– Hvis du ikke inntar ståstedet til de gruppene som konstant er utsatt for rettighetsbrudd og får sin ytringsfrihet berøvet, så si meg: hvor er det kristne evangeliet, spør Padre Melo

Forsvarer yttringsfriheten.

Ifølge tall fra FN ble det mellom 2008 og 2013 drept 23 journalister. Med en populasjon på rundt 8,5 milioner mennesker er det en ganske alvorlig tendens.

Mange internasjonale organisasjonser samt Amnesty International, trekker frem mangelen på ytring og pressefrihet som alvorlig. Medier som er kritiske til makteliten er under konstant angrep og Padre Melo og hans kollegaer mottar jevnlig trusler.

Tross fare for egen sikkerhet uttaler Padre Melo seg ofte og bruker søndagsgudtstjenestene sine til å forsvare ytringsfriheten.

En klassisk Raftoprisvinner.

– Padre Melo er på mange måter en klassisk Raftoprisvinner. Han bruker sin stemme til å sette lys på saker som er viktig for samfunnet med fare for sitt og andres liv, sier studentleder i Rafto, Dina Fiskum.

Padre Melo blir den andre Raftoprismottakeren fra Latin Amerika ettersom Biskopen José Raúl López fra Mexico mottok prisen i 2010.

Tidligere prisvinnere inneholder også Aung San Suu Kyi og Shirin Ebadi som begge senere fikk Nobels fredspris.

Prissermonien vil bli avholdt den 1. november på DNS.

Kommentarer