This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

Fredag ble kulturnatten arrangert i Bergen. Der var det skatter å finne for alle og enhver.

– Kulturnatten er vel egentlig en speeddating for kulturlivet. Du kan få smakebiter fordi det er gratis inngang, og da er ikke dørstokken så høy for å gå inn i et museum eller et galleri, forteller Sølvi Ones, eier og bestyrer av Unison.

Unison er firmaet som har stått for produksjonen av kulturnatten siden 2003. Den arrangeres i samarbeid med Bergen kommune og Bergens Tidende. Kulturnatten ble arrangert i Bergen for første gang i 2000.

I år finnes det over 50 forskjellige deltagerorganisasjoner og arenaer på programmet, der noen har mer enn ett arrangement planlagt for kvelden. Museer, gallerier, byvandringer, uteplasser, konserter, danseoppvisninger og flere småarrangementer er å finne på menyen.

– Kulturnatten er egentlig en paraplyorganisasjon for en hel mengde arrangementer som skjer rundt omkring i byen, forteller Ones.

Tidskapsel på nøstet

En av deltagerne på kulturnatten er å finne på Nøstet. Mellom TV2 og Studio Bergen står en rød trebygning som heter Bjørgeboden. Her fant vi Vintage Sisters som har Bergens største samling med vintageklær. I det øyeblikket du kommer inn døren er det bare klær å se fra vegg til vegg.

Vintage Sisters drives av Linda Notøy og Ragni Karlsen. Notøy har jobbet lenge som rekvistør og kostymemaker for forskjellige teatergrupper og for DNS. Karlsen jobbet tidligere som sekretær og manager for mannen som var bassist.

Notøy og Karlsen hadde tidligere en liten butikk i skottegaten som het Kostym. Etter de tok over Bjørgeboden for et års tid siden, har Kostym blitt omgjort til lager og et sted der de kan ha utleieplagg, slik som brudekjoler og kostymer.

Usentralt skattekammer

Flesteparten av de kundene som kommer inn er studenter. I tillegg skjer det ofte at studentteateret Immaturus låner klær og kostymer til sine produksjoner. Nøstet er jo ikke akkurat midt i sentrum, så det er ikke veldig mange tilfeldig forbipasserende som kommer inn, men det skjer en gang i blant.

Klærne hos Vintage Sisters kommer fra teaterproduksjoner og film, de fikk overta et konkursbo fra en annen vintagebutikk. Ellers kommer klærne fra lager og loft der de ofte har ligget glemt i lange tider.

– Overforbruket og overproduksjonen av nye klær er vi litt imot, sier Notøy om interessen for vintage.

Mange av klærne kommer også fra deres egne familier og venner, og disse kommer sammen med minner og fortellinger. Som eksempel trekker de frem en kjole fra moren til en venn. Denne har tidligere blitt brukt på fest i Hollywood sammen med Liv Ullmann og Ingmar Bergmann.

– Det der med vintage er jo for så vidt en trend det også, men det er både etikken i det, og det at vi alltid har vært opptatt av å ikke bruke og kaste, men å ta vare på. Og så er det estetikken, så det er veldig mye som appellerer til oss, avslutter Karlse.

Kommentarer