This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

En gang i måneden avholdes «Ut med spåket». Dette er en språkserie hvor Linda Eide og Gunnstein Akselberg tar opp ulike sider ved norsk tale- og skriftspråk.

Linda Eide er kanskje mest kjent for tv-serien Norsk Attraksjon, mens Gunnstein Akselberg er professor i Nordisk Språkvitenskap ved Universitetet i Bergen. Han er også kjent fra radioprogrammet Språkspalten. Sammen leder Eide og Akselberg publikum gjennom aktuelle språklige termer. Det gis ordforklaringer, eksempler på språkblomster og lokale ord og uttrykk.

Hver gang gjester en kjent person showet. Blant dem som har vært med er Helge Jordal, Agnete Haaland og Karoline Krüger. Gjestene blir utfordret i språkdueller, hvor den personen som kan forklare flest av motstanderens utvalgte ord og uttrykk vinner. Publikum er også aktiv gjennom at de får oppgaver og rebuser, og i tillegg er det mulig å sende inn spørsmål som svares på i showet.

I samtale med BSTV forteller Eide og Akselberg at språket er en viktig del av identiteten vår, og at alle har et forhold til det. Derfor er det kjekt å kunne øke språkkunskapen gjennom et show, som også er underholdende. De påpeker at det er lett å finne humor i språket ettersom det er noe vi alle bruker. Dermed passer showet for de fleste, ettersom alle kan kjenne seg igjen i det som blir tatt opp. Normalt pleier det å komme både unge og gamle, men Eide og Akselberg er klare på at det er plass til enda flere studenter.

Vi spurte om duoen hadde noen favorittord eller uttrykk. Akselberg mener at “raus” er et spesielt godt ord, og at det er rom for enda mer raushet i samfunnet. Eide forteller at hennes favorittord endrer seg regelmessig, men at hun akkurat nå har ekstra sans for det svenske ordet “doatjej”. Doatjej betyr kordame.

 

 

Har du tips til saker som kan være noe for Bergen Student-TV?

Kontakt redaksjonen på: tips@bstv.no

Kommentarer