This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

Universitetet i Bergen jobber for at alle bygg ved universitetet skal være universelt utformet innen 2025. UiB har en bygningsmasse på 80-90 bygg. Dermed er det en veldig variert bygningsmasse.

– For to år siden satt vi i gang et prosjekt for å kartlegge hele eiendomsmassen for å finne ut hvor vi har avvik i forhold til universell utforming. Målet videre er at vi skal jobbe systematisk med det, forteller leder for eiendomsavdelingen ved UiB, Even Berge.

Offentlig krav

Berge forteller videre at det er flere grunner til at man tilpasser universitetet.

– Det ligger et krav til alle bygg som bygges i dag, at det skal være universelt utformet, sier han og legger til at det også er viktig for Universitetets egen del at alle har tilgang rundt i byggene. Berge presiserer at det i enkelte bygg, spesielt de eldre, vil være vanskelig å tilpasse hele bygget. Dermed kan deler av arealet forbli utilgjengelig.

Samarbeider med kommunen om uteområder

Der universitetet eier tomten har de ansvar for uteområdet, mens ut i offentlige gateløp er det et samarbeid med kommunen.

– Der vi ikke har det direkte ansvaret selv, har vi påpekt utfordringene for kommunen, sier Berge. Han forteller at universitetet ønsker å bidra med finansiering i de konkrete tilfellene der man har studenter med bevegelshemning eller andre årsaker som gjør at man må tilrettelegge.  2025 er satt som en nasjonal tidsfrist for at hele landet skal være universelt utformet. Berge mener tidsfristen er realistisk å kunne klare for Universitetet, og håper til og med at man kan bli ferdig før om 10 år.

Utfordrende med økonomi

På spørsmål om hva som er den største utfordringen ved prosjektet fra UiBs synspunkt, nevner Berge økonomien.

– Vi snakker et tresifret antall millioner som må til for å løse utfordringene på lang sikt, forteller han. Han legger til at prosjektet med universell utforming kommer inn i den samme prioriteringsdiskusjonen som andre problemer.

Arbeidet igang ved Geofysisk Intstitutt

Et sted der man er i gang med arbeidet, er Geofysen.

– Det vi startet med var inngangsparti, ramper for rullestol, dørautomatikk og hoveddør pluss døren fra vindfang og inn til inngangshallen og å få til en heis som går fra kjelleren til 5. etasje, sier prosjektleder Odd Erling Hjøllo.

Videre forteller han at det var utfordringer med plassering av heis, som førte til at koblingsrommet for data og telefoni måtte flyttes. Dermed måtte man kable nytt spredenett for telefoni og data i hele bygget. I tillegg måtte man gjennomføre en total renovering av 4 og 5. etasje. I løpet av arbeidet ble det funnet asbest. Det førte til noen utsettelser,  men Hjøllo sier at man regner med at arbeidet ved Geofysen skal være ferdig i slutten av juni.

BSTV har ikke lyktes i å få en kommentar fra Norges Handicapforbund.

Kommentarer