This text will be replacedhttp://bstv.no2/?cat=1&feed=rss2

– For et par år siden var birøkting nesten en «gammel gubbe» aktivitet, forteller avdelingsleder ved Arboretet og Botanisk hage, Alf Helge Søyland.

Alf Helge Søyland har drevet med birøkting i nesten 40 år, og bruker like mye tid på biene som på jobben. Søyland forteller at for noen år siden virket det som at birøkting som hobby skulle dø ut.

– Det så ut som at birøkting hadde blitt en hobby for «gamle gubber». Men nå ser det ut som det snur, vi ser stadig nye unge ansikter på kursene til Bergen Birøkterlag.

Birøktende Student

Lotte Iren Jensen er student på Høgskolen i Bergen (HiB), og ønsker å starte med birøkting. Hun tror at det blir en del jobb, men regner med at å balansere birøkting og studier går greit.

– Jeg kommer til å ha bikuben på hytten, det er en 40 minutters kjøretur fra der jeg bor. Det går greit å balansere studiene og birøktingen, siden flere i familien min bruker hytten, og kan hjelpe til med vedlikeholdet. Dessuten har jeg en i familien som også er interessert i bier, så det går nok greit.

Honningmangel på birøkterkurs.

Bergen Birøkterlag holdt kurs for både nye og gamle birøktere på tirsdag, hvor latter og alvor var arm i arm. Da kaffen kom på bordet, summet deltagerne seg til kannene og svelene. Med et spørsmål forsvant alle glisene, og latteren ble taus: «noen som har med honning?». Alle birøkterne så på hverandre med samme ansiktsutrykket: «Hvorfor tok jeg ikke med egenprodusert honning?». «Man kan da ikke huske alt heller,» kom det fra en av de mest erfarne røkterne.

Får mellom 10-60kg honning pr kube.

Det som begynte som en hobby, tar nå mange timer i uken. Fra en enkel kube på 70-tallet, til 60 kuber i dag. På det meste produserte biene 3.2 tonn honning på et år. Hver kube produserer alt fra 10-60 kg honning pr år, men noen år har enkelte kuber vært på 80kg.

– Jeg bruker ganske mange timer i uken på alle biene, alle kubene må sjekkes for sykdom, se om de har nok mat, og mye vedlikehold. Men det er like spennende som i begynnelsen, bare litt mer arbeid. For noen år siden gikk jeg ned i stillingsprosent, men det gikk ikke så bra som ventet. Jeg følte alltid at jeg ikke fikk gjort det jeg skulle, verken på jobb eller i kubene, forteller Søyland.

 

Kommentarer