This text will be replacedhttp://bstv.no2/?cat=1&feed=rss2

– Å jukse til seg borteboerstipend, er et alvorlig misbruk av fellesskapets midler. Vi ønsker å sikre rettighetene for studenter som har krav på det, sier Marianne Andreassen som er administrerende direktør i lånekassen.

Det er mange som jukser seg til penger fra lånekassen. En følge av dette er at lånekassen nå har satt igang en totalkontroll av 50 000 studenter.

– Tidligere stikkontroller viser at 4,5 prosent blir tatt for å jukse. Det utgjør 72 millioner kroner. Vi er ikke fornøyd med at prosenten har ligget på et for høyt og stabilt nivå for lenge, sier Andreassen.

– Lånekassen er en viktig støtte for studentene, og derfor er det viktig å sikre at de som faktisk mottar støtte har rett på det, sier Tommy Aarethun som er leder for studentparlamentet, UiB. Ifølge Aarethun mener studentparlamentet at lånekassen har sin fulle rett til å utføre denne kontrollen.

Studentmiljøet viser forståelse for ordningen til lånekassen
Silje Teinaas er student ved Norges kreative høyskole, og er en av flere studenter som ble bedt om å dokumentere at hun er borteboer. Hun synes det er bra at lånekassen ønsker å avdekke de som lurer til seg stipend, men synes også det er litt tungvint.

– De kunne sendt meg en dokumentasjon på hvilken dokumentasjon de trenger, og det er litt tungvint for meg å finne alle papirene mine på leiligheten min, sier Teinaas.

– Det er viktig at lånekassen gir god informasjon, og er tydelig på hva de forventer av studentene. Men vi synes ikke at de krever for mye av dem, sier Aarthun.

Ønsker å gjøre det enklest mulig for studentene
–Vi i lånekassen vet at studentene lever i ulike bosituasjoner, noen leier og noen eier en bolig. Vi ønsker å gjøre det enklest mulig for studentene i å kunne sende oss dokumentasjonene sine, sier Andreassen. Hun sier at det de trenger er en kopi av leiekontrakten, eller en dokumentasjon av dem de leier hos. Eier studenten selv en egen bolig, ønsker de å vite hvilken bolig det er. Da kan de sjekke det opp mot registeret.

Hvilke konsekvenser vil det få for studenter som er uærlig
–Konsekvensene av å lure til seg stipend, er at man mister retten til omgjøring fra lån om til stipend. Man vil heller ikke få støtte for kommende studieår, og det vil vare over en like lang periode som misbruket har pågått, sier Andreassen.

Kommentarer