This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=3&feed=rss2

Onsdag denne uken er det duket for klamydiadag på Studentsenteret. Både gutter og jenter vil få muligheten til å teste seg gratis, og ikke minst, lære om den mest vanlige kjønnsyksommen i Norge. 

– Med klamydiadagen ønsker vi å rette fokus mot den mest vanlige kjønnssykdommen blant unge under 25 år. Vi vil tilby enkel og gratis testing, sier Isak Sirevåg Kjelsnes, styremedlem i medisinerstudentenes seksualopplysning.

Medisinstudentene Arne Krokeide og Isak Sirevåg Kjelsnes vil begge bidra på klamydiadagen. Studentene som er en del av organisasjonen, medisinerstudentenes seksualopplysning (MSO), vil stå på stands sammen med 15 til 20 andre fra MSO onsdag mellom klokken 10:00 og 16:00.

– Det er veldig enkelt å teste seg. Det er trolig en enklere prosedyre enn det mange kanskje tror, forteller Arne Krokeide, studentlege i MSO.

Taushetsplikt

Selv om det er enkelt å teste seg for både gutter og jenter, er det kanskje litt skremmende for noen. Kjelsnes og Krokeide synes begge det er viktig å poengtere om taushetsplikten MSO har på klamydiadagen.

– Alle som står på stands på klamydiadagen har taushetsplikt. Om prøven skulle være positiv er det kun deg selv og den som har fylt ut skjemaet som får vite om testen, og den personen vil ha taushetsplikt. Skulle det vise seg at prøven er negativ, vil du ikke høre noe fra verken oss eller Haukeland i etterkant, påpeker Kjelsnes og Krokeide.

Studenter tester seg sjeldent

Et flertall av studentene BSTV tok en prat med, hadde ikke testet seg for klamydia av ulike årsaker den siste perioden. Både studentene og representantene fra MSO er enig om at ungdom kan bli flinkere til å både teste seg for klamydia, samt beskytte seg under seksuelt samleie.

– Det er nok noen som tester seg for klamydia, men det er helt klart flere som burde gjøre det; kanskje allerede på onsdag? Det ble registrert nesten 22 000 tilfeller av klamydia i Norge i 2012, og det var bare av de som testet seg, forteller Kjelsnes og Krokeide.

Idiotisk med ubeskyttet sex

Både Ane Hov og Oscar Johannessen tror klamydiadagen kan komme til nytte for studentene, og at mange bør bruke dagen godt til å teste seg. Alexander Daoud som er kristen, kommer ikke til å dra nytte av dagen ettersom han skal vente med seksuelt samleie til ekteskapet.

– Jeg har ikke testet meg for klamydia. Hva andre studenter gjør med tanke på ubeskyttet sex får de bestemme selv. Jeg kommer nok ikke til å teste meg for klamydia siden jeg skal vente med sex til ekteskapet, forteller Alexander Daoud.

Student Jakob Austrheim er nådeløs når det blir snakk om studenter som velger å ha ubeskyttet sex, til tross for folkeopplysningen om konsekvenser av klamydia.

– «Fuckings idioter». Enkelt og greit. Når det er så mye informasjon om nettopp klamydia er det idiotisk med ubeskyttet sex, mener Austrheim.

Kommentarer