This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

Feminisme har opp gjennom årene tiltrukket seg mange ulike definisjoner. Alt fra manne-hatende kvinner til lesbiske som er i overkant hysterisk. Men hva betyr ordet egentlig? Biter det?

Utallige definisjoner

Begrepet feminisme har vandret rundt hos verdens befolkning i hundrevis av år, og lite overraskende har det fått mange ulike definisjoner med på slepet. Noen mindre positive enn andre, men hovedfokuset har alltid vært at det er noe kvinner holder på med.

I intervju med Hilde Danielsen, ekspert på kjønnsforskning, og Anna Watson som er leder i Kvinnegruppa Ottar i Bergen har vi prøvd å besvare hva feminisme egentlig er.

Feminise, hva er det?

Feminisme i dagens samfunn blir gjerne brukt som et skjellsord, og folk er kjappe med å hoppe vekk så snart de hører det. Etter en prat med både Danielsen og Watson, virker det derimot som om ordet ikke er noe å frykte likevel.

– Det å være feminist er å være kritist til et samfunn der vi ikke har en likestilling mellom kjønnene, forklarer Watson.

Mer populært enn før

Etter en kort spørrerunde på studentsenteret i Bergen var det få av studentene som var villige til å identifisere seg selv som feminist. Likevel mener Hilde Danielsen at selv om ordet har vært gjennom harde tider, har det fått en mer positiv klang nå.

– Feminisme og ordet feminist har alltid vært negativt ladet […] jeg som studerte på 90-tallet synes faktisk at feminist-ordet har fått en mer positiv klang de siste årene.

Hvorfor så negativt? 

Det er ingen tvil om at ordet «feminisme» fortsatt sliter med å komme seg gjennom en dag uten å bli sett ned på.

Watson tror en av grunnene til dette kan være et resultat av to forskjellige ting:

– Det er nok en sammenblanding av hvem folk ser uttaler seg, og hva feminismen egentlig står for, poenterer hun.

Danielsen har også sine meninger om saken, som hun gledelig deler:

–  Det er mange som ikke har lyst på forandring, og feminisme det handler jo om at en mener det at kvinner som grupper får flere fordeler enn ulemper sett i forhold til menn. En mener det ligger noe strukturelt i samfunnet som hindrer kvinner på flere måter enn menn […] Og da er det klart at en kan miste privilegier, og en har ikke lyst på endring, hevder Danielsen.

Forstatt mye å kjempe for 

Ordet står nok i litt bedre lys nå enn før, men det har nok enda en lang vei igjen å gå. For at det skal bli enda bedre mener Danielsen at det er viktig med unge spirer som engasjerer seg i saken.

– Viss vi tenker på feminisme og hvordan det kan få en positiv ladning, så må det jo være at unge tøffe damer tar det i bruk og gir det en mening.

Kommentarer