This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=5&feed=rss2

I årets siste September-helg gikk startskuddet til Bergens bratteste motbakkeløp. Vi var til stede under Stoltzekleiven opp, og i tradisjonens tro, bydde det på regn, konkurranseinstinkt og smittende smil.

Med nesten 6000 påmeldte, var det mange som bega seg opp de 908 trappetrinnene mot Sandviksfjellet i Bergen. Med deltakere fra 10 år– 80+ var det et stort aldersspenn. Selv om det stod både hobby-mosjonister og aktive motbakkeløpere på startstreken, hadde alle et felles mål; komme seg til toppen.

En nervøs start på helgekosen  

Konkurransen strakk seg ut over to dager for å få plass til alle deltakerne. Mia Charlotte Vesje (23) studerer til daglig ved Norges Handelshøyskole (NHH), og var blant de som startet fredag ettermiddag.

– Jeg er spent og nervøs, starten går om under to minutter. Jeg var her nok litt for tidlig, så begynner å bli litt kald, sier hun mens hun ser på klokken som stadig tikker mot start.

Motivasjonskokken

I bunn av bakken så det ikke ut til at været ble en hindring. Fokuset lå heller på å få i seg nok energi før det braker løs. Alt fra RedBull, brødskiver og lasagne gikk ned på høykant, mens andre holdt seg til den trofaste tursjokoladen og en banan. I tillegg til medbrakt mat, ble det også servert motiverende ord på løpende bånd, fra kommentatoren Mathias Macody Lund (25).

– Da har jeg en gladnyhet til alle her nede. Det er meldt sol og oppholdsvær på toppen, så nå er det bare å løpe opp så fort man kan!

Han har derimot sitt på det rene, da han beseiret Stoltzen allerede i de tidlige morgentimene.

– Starten min gikk i ni-tiden. Rett etter målgang løp jeg ned igjen, tok en rask dusj og litt mat, før jeg var på plass som speak, sier Mathias fornøyd.

Attraktivt

Påmeldingen til konkurransen åpnet i våres, og plassene ble revet bort. Det er blant annet populært at forskjellig firma melder seg på i grupper, og dette gjør at løpet blir en sosial event man gleder seg til. Selv om det alltid er en fare for regn i Bergen, tror Mathias at de fleste var glad for å være her.

– Det er god stemning uansett. Jeg tror det er mange av deltakerne som er glad de er her sammen med kollegene sine, istedenfor å faktisk stå på jobb.

På startlisten stod blant annet ”Godt Brød”, ”TV2 Sumo”, ”Lerum” og ”DNB” sterkt representert. Det var også mye kreativ løpsbekledning å finne blant deltakerne. I tillegg til Mia Charlotte Vesje, er også Norges Handelshøyskole startsterke.

Søskenrivalisering

Mathias er fortiden lærerstudent, og selv om en pedagogisk framtoning da er viktig, valgte han å legge det litt til side i helgens konkurranse, da alle brødrene stilte til start.

– Målet mitt er så klart å slå brødrene mine. Han ene har jeg allerede slått, men han andre løper senere, så jeg må vente i spenning, sier han lurt.

Kan løypen i blinde

Det er uten tvil en hard konkurranse opp bakken, men den hardeste konkurransen har man med seg selv. Mia Charlotte legger ikke skjul på at det var tungt, og at hun brant litt for mye adrenalin i begynnelsen.

– Det var mye tyngre enn forventet. Jeg har jo gått Stoltzen før, men det var noe helt annet å gjøre det med et startnummer på brystet, sier NHH-studenten.

Dette var hennes første deltakelse i selve konkurransen, men løypen er langt i fra ukjent.

– Dette var tur nummer 208, så jeg har gått den et par ganger før kan man si, ler Mia.

Ildsjel i regn

Begge konkurransedagene ble preget av store mengder nedbør. For noen føltes det kanskje forfriskende å nå toppen etter svettende minutter, for ruskevær er nærmest blitt en tradisjon opp Sandviksfjellet. Likeså har det også blitt en tradisjon å delta, og en stor andel har vært med både to, tre og ti ganger før. Det er allikevel én som skilte seg ut. Rolf Jordal Hansen har vært med som arrangør fra første stund, nærmere bestemt i 35 år.

– Jeg har vært med siden oppstarten i 1979. Det er topp stemning og vanvittig gøy uansett vær. Det som driver meg er alle menneskene og det gode humøret til deltakerne, det smitter, sier Jordal Hansen.

Arrangør-kollegene er enstemmig enig om hvem som har styringen.

– Rolf er sjefen, det er han som bestemmer.

Tøff kamp i toppen

I forkant av årets Stoltzekleiven opp, var det kampen mellom Karoline Bjerkeli Grøvdal og Kristin Størmer Steira som var på alles lepper. Begge startet lørdag formiddag, men det var Bjerkeli Grøvdal som til slutt stakk av med seieren med tiden 9:41, 9 sekunder foran rivalen.

I herreklassen var det Stian Hovind-Angermund som fikk opp stemningen med en imponerende tid på 8:15.

Helg med stolt(z)het

Lite kan smake bedre enn å krysse målstreken på toppen av Stoltzekleiven. Mange kan gi seg en god klapp på skulderen, og ta helg med et smil. En av dem er Mia.

– Jeg skal ut og spise en velfortjent hamburger og ta meg noen øl med vennene mine, sier hun med et stort smil.

 

 

Kommentarer