This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=3&feed=rss2

Ved Kunsthøgskolen i Bergen har over 40 prosent av studentene prøvd narkotiske stoffer, og opptil 8 prosent har jevnlig brukt narkotiske stoffer det siste halvåret.

I studentenes helse og trivselsundersøkelse for 2014 kommer det frem at kunststudenter konsumerer mer narkotiske stoffer enn andre studenter. Rektor ved Kunsthøgskolen i Bergen, Gerd Tinglum, er bekymret over tallene som kommer frem i undersøkelsen.

–  Det er en alarmerende melding at studentene bruker narkotika, og vi tar det veldig alvorlig, forteller Tinglum.

Ikke fremtredende

Ledelsen ved Kunsthøgskolen i Bergen har likevel ikke lagt merke til bruk av narkotika, og mener at de hadde tatt tak i misbruken dersom det var fremtredende.

– Vi har ikke fått tilbakemelding om misbruk i undervisningen, forteller Tinglum. Vi forholder oss til det som skjer her, og har ingen myndighet til å gjøre noe med det som skjer utenfor skolen.

En stereotyp?

Tidligere har blant annet kunstmiljøer vært tett knyttet opp mot rusmidler. Klinikkdirektør, Kari Lossius, ved Bergensklinikkene mener at man lager fordommer ved å karakterisere alle kunststudenter i en gruppe.

–  Det er ingenting som tyder på at rus øker kreativitet, det svekker stort sett hjernens kapasitet. Det tror jeg de fleste kunststudenter ser, sier Lasssius.

Gerd Tinglum tror at det er en del myter om kunstneres forhold til rusmidler, men at det likevel er få kunstnere som jobber under rus.

– Det finnes jo interessante biografier om kunstnere som har vært alkoholikere hele sitt liv, men som sier at de ikke kan jobbe når de er ruset, og det tror jeg er riktig, forteller Tinglum.

–  Mer eksperimenterende

Kari Lossius tror at kunststudenter har forskjellige normer i forhold til andre studenter, og at det kan forklare hvorfor andelen som har prøvd narkotiske stoffer er så høy.

–  Kunststudenter er kanskje mer eksperimenterende enn andre og de sprenger en del grenser. Det gjør at de tester ut rusmidler som kanskje ikke andre ville gjort.

Ikke overrasket 

Bergen Student – TV tok en runde på Kunsthøgskolen i Bergen, og konfronterte studenter med tallene fra undersøkelsen. Det overrasket ingen at bruken var høy blant medstudentene, men ingen ville selv erkjenne bruk av narkotiske stoffer.

Kommentarer