This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

Kunngjøringen av rektorvalget ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen ble ikke som forventet. Ingen av kandidatene hadde fått det nødvendige flertallet, da en elektronisk feil gjorde det mulig å stemme blankt.

Det skal velges ny rektor ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen (KHiB) for perioden 2014-2019. I perioden 7.-10. april har studenter og ansatte ved KHiB strømmet til de elektroniske valgurnene, og alt lå til rette for en overrekkelse av stafettpinnen fra avtroppende rektor Paula Crabtree. De to kandidatene til rektorstillingen, Gerd Tinglum og Maria Hirvi-Ijäs, må derimot belage seg på å vente noen uker til da valgstyret annonserte at et mulig omvalg ikke vil bli avholdt før over påske.

Blanke stemmer
I følge valgreglementet ved KHiB kreves det over halvparten av stemmene for å kunne velge en rektor.  I forkant av valget hadde valgstyret informert velgerne at det ikke ville være mulig å stemme blankt. Det elektroniske utstyret som ble brukt gav derimot denne muligheten,  noe 7 av velgerne benyttet seg av.  Etter hektisk møtevirksomhet fredag morgen kunne de ikke finne noe i valgreglementet som skulle tilsi at disse blanke stemmene kunne forkastes.

Den ene rektorkandidaten, Gerd Tinglum, bekrefter forvirringen rundt blanke stemmer.

– Vi ble fortalt at det ikke var mulig å stemme blankt, men så plutselig var det likevel. Det må helt klart tydeliggjøres når det er så tett mellom kandidatene. Det er trasig at vi må ta en runde til, men når valgreglementet er som det er nå respekterer jeg avgjørelsen.

God valgoppslutning
Leder for valgstyret, Vidar Lidtun, kunne informere om god valgoppslutning. I faglig valgkrets lå valgoppslutningen på over 80 prosent, over 70 prosent i administrativ valgkrets, mens over 40 prosent av studentene har stemt i rektorvalget. Dette var Lidtun godt fornøyd med.

– Valgoppslutningen har vært god. Det håper jeg inderlig vi ser igjen når neste valgrunde blir gjennomført.

Han påpeker viktigheten av å stemme når neste valg blir gjennomført etter påske.

– Som dere ser er det ekstremt jevnt mellom disse to gode kandidatene. Det er grunnen til at vi har havnet i en slik situasjon der 7 stemmer teller så mye.

Nytt valg etter påske

Nå begynner arbeidet med å gjennomføre et omvalg. Arbeidet med dette vil begynne etter påske ifølge Lidtun, og påpeker at det vil gå noen uker før det vil være et nytt valg.

– Det må gis en tilsvarende tidsramme for å kunne gjennomføre et valg, sier Lidtun og henviser til valgprosessen de nettopp har vært igjennom som har strukket seg over noen uker.

Rektorkandidat, Maria Hirvi-Ijäs, var ikke tilstede og utilgjengelig for kommentar.

 

 

Kommentarer