This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=3&feed=rss2

Konflikten i Ukraina har preget nyhetsbildet siden november. Fra Norge følger ukrainske Anatolii Kyryliuk situasjonen med argusøyne.

Da President Viktor Janukovitsj nektet å signere en samarbeidsavtale med EU, utløste han massedemonstrasjoner over hele Ukraina. Den hardt prøvede presidenten ble avsatt av parlamentet 22. februar, men folkets glede ble kortvarig da russiske soldater inntok Krim-halvøya sør i landet. Russlands handlinger har blitt fordømt av store deler av det internasjonale samfunnet og statsminister Erna Solberg beskrev situasjonen som den farligste siden murens fall.

 

Besøkte Ukraina

I Bergen følger Anatolii Kyryliuk nøye med på utviklingen i hjemlandet. Han var i Ukraina så sent som i januar og forteller at det var spesielt å se demonstrantenes inntog i Kievs gater. Etter at han kom tilbake til Norge ble imidlertid gatekampene betydelig voldeligere, og Anatolii innrømmer at bildene fra hjemlandet har gjort sterke inntrykk.

– Det var veldig spesielt å se gatene jeg pleide å gå i som student i Kiev. Alt var ødelagt og det var fryktelig å se alt blodet på bakken. At politiet skjøt mot demonstrantene er forferdelig trist, sier han.

 

Konfliktfritt område

Anatolii kommer fra Aleksandria, en by drøyt 300 km sørøst for Kiev. Han vokste opp med både EU- og Russlandsympatisører, men forteller at han aldri opplevde konflikter mellom de to gruppene. På tross av at revolusjonen har bidratt til å blusse opp konflikten mellom pro- og anti-russiske ukrainere, har situasjonen i Alexandria forholdt seg rolig, med unntak av to Lenin-statuet som er blitt veltet. Anatolii er likevel bekymret på familiens vegne.

– De er glad for å bli kvitt Janukovitsj,  men synes samtidig at det er helt forferdelig at demonstrasjonene krevde så mange liv, forteller han.

 

Optimistisk om fremtiden

Anatolii forteller at det ukrainske folket var samlet detronisere Janukovitsj, men at de nå stiller splittet i valget om hvem som skal bli landets nye statsoverhode. Selv er han usikker på hvem han selv ønsker å stemme på, men understreker at han ønsker en president som vil vende seg mot vesten og åpne for tettere samarbeid med EU. Samtidig innrømmer han at Ukraina har en lang vei å gå. Han er imidlertid positiv og håper på lykkeligere tider for det ukrainske folk, som har gjennomgått to revolusjoner på under et tiår.

– Det er for tidlig å si om revolusjonen var vellykket, da både presidentvalget og situasjonen på Krim er uavklart. At det blir endringer i Ukraina er jeg derimot helt sikker på, slår han fast.

Kommentarer