This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

10 dager før de olympiske lekene i Sotsji ble det ved Den blå steinen i regi av Amnesty International, arrangert en alternativ OL-åpning for å rette søkelyset mot menneskerettighetsbruddene som foregår i Russland.

Amnesty samarbeidet med Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Norsk Folkehjelp, Skeiv Ungdom og Raftostiftelsen. Målet for kvelden var å vise sin solidaritet med den russiske befolkningen som stadig blir utsatt for menneskerettighetsbrudd.

Politikerne svikter

Organisasjonene bak kveldens arrangement er særdeles glade for norsk deltakelse under lekene, og ser ingen grunn til at man skal boikotte OL.

– Vi har mange dyktige utøvere med oss i år, og det ville være dumt om de ikke skal få vise frem sine ferdigheter på grunn av den politiske situasjonen i Russland for øyeblikket, forklarer leder av LLH Bergen, Daniel Mekki,.

Derimot søker Mekki på lik linje med resten av organisasjonene mer synlighet og tydeligere standpunkt fra de norske politikerne.

– Norge burde reagere tydeligere, og vi syns det er ille at sitasjonene ikke har fått større oppmerksomhet. I stedet for å sette opp en smøreleir til 12 millioner kroner, burde man heller rette oppmerksomheten mot menneskerettighetsbruddene som foregår, poengterer Mekki.

Fakkelparade og Appell

I programmet for kvelden stod både appeller fra organisasjonene, fakkelparade rundt Lille Lungegårdsvann i tillegg til solidaritetshilsener fra de politiske partiene; Rødt, Venstre, Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstre, Høyre, Miljøpartiet De Grønne og Senterpartiet.

Lederen av Skeiv Ungdom, Inish Næss, hadde store forhåpninger til fakkelparaden og var særdeles fornøyd både oppmøte og støtten i forhånd til arrangementet.

– Vi satt i gang workshop på søndag, hvor vi laget en del bannere og plakater som skal brukes i toget senere i dag. Så jeg regner med at dette blir både fargerikt og morsomt.

Vil bli hørt

Ikledd ski jakker og ski briller, var det rundt et par hundre stykker som stod samlet ved Den blå steinen for å vise sin støtte til sivilsamfunnet i Russland. For enkelte av deltakerne var dette deres første møte med en solidaritetsaksjon, men de hadde alle et samlet ønske om å bli hørt og muligens utgjøre en liten forskjell i de ellers store urettene som foregår for øyeblikket.

 

Kommentarer