This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

Andrea Cresta, en masterstudent ved Universitet i Bergen, har laget en app som gjør det mulig å hente inn metadata fra mobiltelefonene til 30 venner. Cresta henter inn denne informasjonen i sammenheng med masteroppgaven sin. Ideen rundt denne appen er at det skal bli laget profiler som bygger på mønstrene til brukerne, og hvis dette mønstret blir brutt, for eksempel hvis mobilen blir stjålet, så vil mobilen slå seg av.

– Vi har et positivt formål , men vi bruker og overvåking.

Vennene har installert en app på smarttelefonen sin. Den samler informasjon om hvem de ringer, når og hvor lenge. I tillegg overvåker den batteribruken, registrerer hvilke nettsider de besøker og hvor de beveger seg. Med jevne mellomrom sender appen resultatene til Cresta, som bruker dem til å lage en profil på hver av dem.

Metadata er navnet på slik informasjon som Cresta samler inn. Informasjon som beskriver annen informasjon. Ved overvåking av telefonsamtaler dreier det seg for eksempel om telefonnummer til den som ringer, den som blir oppringt, lengden på samtalene, hvor telefonene befinner seg og serienummer på telefonene. Dette skiller seg i overvåkingssammenheng fra å avlytte selve innholdet i samtaler eller tekstmeldinger. Med andre ord, metadata skiller seg ut fra andre overvåkningsmetoder. Cresta håper at en slik app i fremtiden kan bli brukt til å bedre sikkerheten til nettbanker.

Fagdirektør for teknologi ved Datatilsynet, Atle Årnes, mener at appen som Cresta har laget er interessant, og at så lenge appen beholder sin god hensikt med å øke sikkerheten så er det en god app. Men Årnes påpeker også at slik informasjon kan lett bli misbrukt.

I den siste tiden har det vært stor diskusjon om overvåkning i mediene. Det kom nylig fram at flere apper overvåker deg uten å gi veldig god informasjon om det til brukerne. Professor Kjell Jørgen Hole sier i intervjuet at vi på mange måter ikke bryr oss om vi blir overvåket, så lenge vi får noe som er gratis. Fagdirektør for teknologi ved Datatilsynet Atle Årnes mener at vi må være kritiske når vi laster ned noe, og at vi ikke skal stole blindt på de som har laget appene.

Kommentarer